Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Най-уникалните животински хибриди

Най-уникалните животински хибриди

Нина НордНина Норд
Джедай
760495
Най-уникалните животински хибриди

Животинският и растителният свят на планетата ни е невероятно богат и никой не може със сигурност да каже какъв е точният брой на растителните и животинските видове.

Учените обаче смятат, че тези видове явно са недостатъчни, и тъй като майката природа вече не създава нови, специалистите по хибриди са се заели с тази отговорна задача.

Няколко вида животни много рядко се срещат в природата и са създадени при непосредствената намеса на човека. Това са биологични хибриди между родствени видове животни, които запазват признаците и на двамата родители.

Зеброидите са резултат от кръстоска на зебра с който и да е представител от семейството на конете, но най-често това се оказва кон или магаре. Така се получават зебро-коне, зебро-магарета и зони – хибрид на пони и зебра.

Най-уникалните животински хибриди

От генетична гледна точка те са интересни, защото се получават при кръстосването на видове с абсолютно различен брой хромозоми – при конете те са 64, а при зебрите варират от 32 до 44 взависимост от вида.

Котките на саваната са потомци на домашните котки и сервалите, които представляват диви африкански котки с големи уши. Кръстосването им е достигнало своя апогей в края на 20-ти век, а през 2001 Международната асоциация на котките официално признава тази порода.

Котките на саваната са дружелюбни и по характер приличат на кучета. Те са големи и се разхождат с каишка и по команда носят пръчка. Лигрите са хибриди между лъв и тигрица. Те са огромни – достигат до 3 метра дължина и тежат над 320 килограма.

Косаткоделфинът е хибрид от косатка и атлантически делфин. Смята се, че той се среща и в природата. В момента има само два косаткоделфина, които живеят в парк на Хаваите.

Полярното гризли се е появило в резултат на кръстоска на полярна мечка и гризли. Специалистите прогнозират, че заради глобалното затопляне гризлитата могат да се приближат към територията на полярните мечки, тъй като в природата тези видове не се понасят много.

Бифало е порода говеда за месо, резултат от кръстоска на крава и американски бизон. Този хибрид е създаден, за да дава повече месо от родителите си. То съдържа по-малко мазнини и холестерол.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest