Sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Жените помнят лица по-добре от мъжете

Жените помнят лица по-добре от мъжете

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Жените помнят лица по-добре от мъжете
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл-13%
Препоръчано за малки и големи:
Преносима сгъваема чаша от силикон - 350 мл
22.00 лв.
19.14 лв.
Виж ››

Отдавна вече е признато от всички, че мъжете са добри в едни области, а жените – в други. Всеки от половете има свои особенности, които във всекидневието остават незабелязани.

Американски учени откриха, че ако не познаете веднага човек, с който сте се виждали и преди, значи със сигурност сте мъж. Цялата работа е там, че жените разпознават лица много по-лесно, отколкото мъжете.

Според учените причината се крие във факта, че жените се опитват да разчетат емоциите, изписани на различните лица. Дори според някои изследователи жените са програмирани генетично да разпознават лица.

Но това, естествено, не означава, че всички жени са еднакво добри в това отношение. Изследователите провели експеримент с участието на сто и двадесет души.

Жените помнят лица по-добре от мъжете

Разликата се оказала в полза на дамите. По време на експеримента на участниците били показани снимки на непознати за тях хора. На всеки били отделени по двадесет секунди за запомняне на всяка снимка. След това тези снимки били смесени с други и участниците в опита трябвало да открият познатите им лица.

Според учените разликата в начина и бързината на разпознаване на лица между жените и мъжете не е голяма и все пак жените го правят много по-ефективно.

Възможно е те генетично да са програмирани да разпознават лица, за да разберат какво е необходимо на децата им. Учените отбелязват, че гейовете и мъжете-левичари са като жените в разпознаването на физиономии.

Според някои учени мъжете, които трудно разпознават лица, са алфа-мъжкари, които постоянно са под тежестта на собствените си емоции и проблеми. Жените пък са много по-отзивчиви към емоциите на другите и това може да е сред основните фактори, които влияят на разпознаването.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest