Sanovnik.bg»Статии»Загадки на древността»Защо някои хора са погребани с лицето надолу

Защо някои хора са погребани с лицето надолу

Нина НордНина Норд
Джедай
760493
Скелет

До неотдавна учените смятаха, че погребенията на хора с лицето надолу са необичайни, но най-вероятно са случайни. Но наскоро шведски археолози направиха глобално изследване на подобни находки.

Те стигнаха до извода, че няма нищо случайно в този тип погребения. Тозaи обичай е съществувал, за да изрази неуважение към покойника и се е смятал за унижаващ.

Ръководителката на групата археолози Каролин Арсини забелязала общи черти във всички погребения, които е изучавала. „Обществото е санкционирало по този начин покойния.

По всичко личи, че поведението на такива хора приживе не се е вмествало в нормите на морала на определеното общество”, твърди тя. Опозоряването на мъртвите е една от най-древните традиции на човечеството.

Оказва се, че досега са открити над 600 скелета, всеки от които е бил обърнат с лицето надолу. Скелетите са открити в 250 гроба, разположени от Перу до Северна Корея.

Някои от тези погребения са на един век, други - на 26 000 години. Като цяло най-много такива погребения са на мъже. Скелети с лицето надолу са открити не само в индивидуални гробове, но в двойни и в масови.

Защо някои хора са погребани с лицето надолу

Обикновено такива скелети най-често са погребани в плитки гробове до границата на гробището. Част от тях изобщо не били положени в ковчег, а направо заровени в земята.

Някои от скелетите били с вързани ръце и крака, което ги причислява към престъпници или военнопленници. В други случаи подобна практика сочи социалното положение на мъртвеца.

Археолози открили 80 скелета в мексиканско гробище. Погребенията са датирани между 1150-та и 850-та година преди новата ера. Шест човека лили погребани в седнало положение, а 74 лежали по лице.

Според археолозите хората, погребани седнали, са били служители на религиозен култ, а останалите са заемали много по-ниски социални позиции. В Швеция викингите-езичници не одобрявали христианството и погребвали христианите с лице надолу.

По този начин в Европа били погребвани монахини, които са нарушили устава на манастира, както и жени, които са били обвинени във вещерство и умъртвени.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
51
40
31
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (5)

Изпрати
Димитър
Димитър
26.06.2013 21:24
А Тодор Живков как са го погребали , сигурно и него с лицето надолу , за да му целуват гъза ....
2
0
Stepenwolf
Stepenwolf
21.06.2013 13:39
Автора!
"Християни",и "християнство",
с "Я",не с "А"!
Не може човек да претендира че пише по сериозна тема, и да показва очевадна неграмотност!
Моите уважения!
1
0
pipi
pipi
21.06.2013 03:06
otdavna se govori 4e sa unijeni ili4esa sesamoubili
0
0
MeriL.
MeriL.
30.05.2013 16:57
Ееее не уби ме....Да му целуват гъза ;ддд
0
0
bohem
bohem
20.10.2011 10:58
Истината е, че това се правело по искане на покойните. Така той е изразявал презрението си към критиците си приживе, като им е давал възможност да му целунат гъза.
1
0