sanovnik.bg»Статии»Мистерии»Други взимат решения вместо нас

Други взимат решения вместо нас

Нина НордНина Норд
Джедай
760550
Други взимат решения вместо нас
3D куб Ubik за деца и възрастни
Препоръчано за малки и големи:
3D куб Ubik за деца и възрастни
17.00 лв.
Виж ››

Социално изследване на американски учени е на път да промени разбиранията ни за света. Според анализите на специалистите най-важните решения – такива за встъпване в брак, смяна на местоработата и приоритетите в живота хората взимат само защото техни приятели са направили същото.

Но всеки, който взима важно решение, е убеден, че той прави това, основавайки се единствено на собственото си мнение и по своя воля, а не под влияние на своите приятели.

Това важи с пълна сила не само за важните решения в живота, но и за други неща – склонността към затлъстяване или дълголетието, и дори нивото на щастие не са плод на стечение на обстоятелствата.

Според специалистите това е резултат от социалната ситуация, която заобикаля дадения човек. От това зависят невероятни на пръв поглед неща, важни за човешкия живот.

Отслабването, напълняването, щастието, депресията, разводът, пушенето, щедростта, пиенето, честотата на сексуалното общуване, шансовете за самоубийство, както и езикът на тялото и подходът към живота са свойства в определена група от приятели.

Други взимат решения вместо нас

Те се разпространяват от един човек на друг и за много кратко време могат да обхванат десетки хора. „Направихме това невероятно откритие почти случайно, твърдят учените. Според тях е трудно за вярване, че свободната воля се оказва една пълна илюзия.

Нямаме реален контрол почти над нищо, всичко зависи от социалната група, в която живеем, работим или от приятелите, с които често се виждаме. В това отношение стадният инстинкт важи с пълна сила.

Когато ни питат защо рязко сме напълнели, ние започваме да виним в това гените и се взираме в пухкавите ни баби или дядовци, които са виновни за наднорменото ни тегло, твърдят учените.

Ако ни попитат защо сме спрели да пушим, също имаме подходяща теория. Но всъщност ние гледаме да се движим плътно със стадото ни. Ние буквално се заразяваме от социалните явления, които се разпространяват в нашата група.

Ако можем да ги разберем правилно, ще можем да получим възможността да променим много неща в нашето общество, стига да използваме правилно човешките отношения, особено в социалните мрежи, смятат учените.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
53
43
33
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (4)

Изпрати
Изи
Изи
17.05.2015 21:15
Много зависи. Не вдеки се води по акъла на другите.
0
0
antoaneta ardashes
antoaneta ardashes
17.04.2014 17:45
Малки мозъчета нищо добро не могат да измислят.Ако някои ни казват всичко пак те ли ще ни кажат дали да отидем в рая или в ада?
0
0
Вълчица
Вълчица
21.01.2014 14:57
Вярно е!
0
0
MM
MM
06.04.2012 22:51
ЗА ЖАЛОСТ ,НАИСТИНА Е ТАКА ,ВИНАГИ ЗАВИСИМ ОТ НЯКОИ И НЯКОИ ДРУГ НИ РЕШАВА СЪДБАТА .НО НЕ СЕ БЯХ ЗАМИСЛИЛА ДО СЕГА ,ТАКА 4Е МИ ОТПАДА ГОЛЯМА 4АСТ ОТ 4УВСТВОТО ЗА ВИНА
1
0