Странните хранителни навици на индонезийците не спират да втрещяват останалата част от света. В едно село на име Тубан местното население си набавя жизнени сили благодарение на естествената почва на планетата. С други думи в индонезийското селище хората похапват пръст, вярвайки, че това е една пълноценна храна.
Оказва се, че пръстта е не само материал за тухли и керамика, но и здравословна храна, от която се приготвя местния деликатес ампо, по който тукашните жители буквално са полудели. Ампо представлява закуска от чиста пръст без никакви примеси от чакъл, а материалът за питателното блюдо се добива от местните оризища.
Макар и да няма медицинска обосновка и доводи хората от Тубан за напълно сигурни, че пръстта е ефективно болкоуспокояващо средство и прогонва доста инфекции в човешкото тяло. Ампо представляват вид рула, които се произвеждат от една единствена жителка на Тубан – жена на име Расима.
Расима обяснява, че колкото по-качествена е пръстта, толкова по-вкусни и сочни стават ролата, по които тукашните индонезиции са се вманиачили във вярванията си. За да се приготви ампо няма някаква специална рецепта, обяснява готвачката на деликатеса.
Пръстта се приготвя като се изсипе в глинен съд, разбърка се добре с бамбукова лъжица, след което се оформят и рулата от сместта. Ястието от пръст се пече около час и половина.
Освен като ефективно средство срещу болката, хората в района вярват, че земната пръст от оризищата влияе перфектно върху кожата на неродените бебета, поради което бъдещите майки в селището биват окуражавани да хапват повечко ампо.
Освен всичко останало единствената производителка на индонезийския специалитет в Тубан е превърнала производството на рула в доходоносен бизнес. Търговията с рулата от пръст процъфтява и приходите й достигат до 18 000 рупии, което е около 2 долара на ден.
Коментари