Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Откриха къде е Рая на Земята

Откриха къде е Рая на Земята

  • 01.05.11 05:03#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Откриха къде е Рая на Земята8000 години преди новата ера символите на Рая, описан в Библията, са покрити с тонове пръст от своите създатели. Внимателно и завинаги една съвършено непозната раса заравя великолепните си творения и храмове под изкуствени хълмове.

    10 000 години по-късно кюрдски овчар случайно попада на мегалит в местността Гьобекли тепе, Източна Турция. Находката му преобръща човешката история и теориите за произхода на религиите. Тя повдига много въпроси, на които търси отговор археологът Клаус Шмид от Немския археологически институт в Истанбул.

    „Гьобекли тепе е най-древният и най-странният религиозен комплекс в света. Въглеродната датировка показва, че е издигнат минимум 10 500 г. пр.н.е., преди появата на грънчарството и колелото, преди първите човешки селища, първите писмени паметници, преди всичко, познато на съвременната археология. За сравнение Стоунхендж е на възраст от 3000 г. пр.н.е., пирамидите в Гиза – на 2500 г. пр.н.е., а най-ранните градове в Месопотамия – на 4000 – 3500 г. пр.н.е. Откритието, че хора от каменната епоха са построили гигантска метафора на вярата си, променя тотално представите ни за тях. Те са имали високоразвит интелект, богата култура, сложно изкуство и организирана религия – факти, които никога по-рано не сме подозирали.

    В продължение на десетилетия строителите – ловци, използващи кремъчни върхове за стрелите си, жреци и полуголи пастири, живеели в палатки от животински кожи, за да въздигнат своя Рай.

    Изваяли от камък антропоморфни същества, котки, грабливи птици, лешояди, змии, паяци, насекоми, лисици, глигани, раци, скорпиони, лъвове и щрауси. „Лешоядът се свързва със смъртта и прераждането, а змията олицетворява новия живот, космическото сътворение и божествената мъдрост. В култовете към мъртвите шаманите от Горна Месопотамия използвали халюциногени, предимно психотропни гъби. В изменено състояние на съзнанието най-честите видения са назмии. Нека си спомним библейския разказ за Змията, която съблазнила с ябълката на познанието Адам и Ева. Господ рекъл на човека, че опитвайки от нея, е познал добро и зло и е станал един от тях. За да не вземе плод и от дървото на живота и да стане безсмъртен, Бог го изпъдил от Еденската градина и поставил За нейни стражи херувимите. От този момент Започват необяснимите факти. Как е възможно общество от ловци внезапно да се трансформира в строители и архитекти? Вероятно те са представители на необикновена раса, управлявана от могъщи шамани и свещеници.

    В Гьобекли тепе са изкопани правоъгълни плоски камъни, закрепени върху гигантски Т-образни мегалити. Напомнят Стоунхендж или Авбъри, но са по-съвършени и хиляди години по-древни.

    Повечето от тях са с релефи на чудати същества. Най-честият мотив са змиите. Някои от вертикалните фигури приличат на хора със стилизирани дълги пръсти и ръце. Досега са изровени 45 колони, подредени в кръгове и отстоящи на 5 и10 метра. Геомагнитните изследвания показват, че в пръстта лежат още стотици изправени мегалити и скулптури. „Изглеждат така, сякаш самите богове са слезли, за до- ги изваят. Без съмнение Гьобекли тепе е библейският Еден. Той е Храмът на Рая. Именно в него се събирали хора да се молят за душите си. Постепенно ставали все по-многобройни и започнали да обработват дивите пасища. Преминали към земеделието, пресушили близките езера, изсекли горите, избили дивеча. Раят се превърнал в пустош. Защо са погребали светилището си? Може би това е вид самонаказание – жертвоприношение за разгневените богове, които ги прогонили от райските градини и ги обрекли на глад и смърт“ – убеден е археологът Клаус Шмид.
    Ангели, наблюдатели и херувими.

    „Не сме и сънували, че предисторичесна цивилизация е способна да построи паметник на духовните си терзания.
    Той е украсен с каменни метафори и заровен с твърда ръка. А в центъра на мегалитните кръгове стоят все още гледащи един към друг фигури на мъж и жена“ – описва професорът по антропология от Станфордския университет Ян Ходер, известен с разкопките си в неолитното селище Чаталхьоюк, Турция. Двойката е заобиколена от ангели и пазители, охраняващи дървото на живота, издълбано като релеф. Херувими са намерени и във Вавилон. Библията, Книга на Енох и Книга на гигантите ги споменават като „наблюдателите“ или „стражите“, изпратени от Бог да бдят над райската градина и да не допускат в нея Адам и Ева. В Книга на Енох наблюдателите даряват земните царе с небесни изкуства и науки – билкарство и медицина, металургия, изработване на оръжия и астрономия, както и много други, които се появяват за пръв път през ранния неолит в Горна Месопотамия. Същата история се повтаря и в митологията на Шумер – боговете Анунаки предали на смъртните част от тайните си познания. „Расата е явно от шамани и вещери – предполага Ендрю Колинс – Сред статуите има човекоптици и хора с огромни крила на гърба им. В Свитъците от Мъртво море са описани подобни създания, наричани „наблюдатели“. Те са или небесни пратеници, или свръхестествени същества, опитващи се да поддържат справедливостта в човешкия свят. Т-образните мегалити също са антропоморфни, но безполови и нямат очи, уста, лице. Имат обаче ръце и рамене, защото са символ на Създателите. Като се вгледате в тях, ви връхлитат неизбежните въпроси: „Каква е тази Вселена? Кой е този свят? Защо сме тук? Кои сме ние? Кой ни е сътворил?“
    Къде е Раят?

    Историческите доказателства къде е била Райската градина не са малко.

    В „Битие“ се споменава, че Еден е на запад от Асирия, където е и Гьобекли тепе. Библейският Еден е свързан с 4 реки, две от които са Тигър и Ефрат, светилището със змиите е точно между двете. Античен асирийски текст разказва за „Бет Еден“ – домът на Еден – малко царство на 80 км от Гьобекли. В Стария завет се говори за „Децата на Еден, които били в Теласар“ – град в Северна Сирия, отново близо до Гьобекли. Еден произлиза от шумерската дума за „равнина“, а мегалитите действително лежат в равнината Харан. На иврит Еден е название на географско място, източно от Израел, обхващащо Тигър и Ефрат. В старогръцкия превод на Стария завет, Септуагинта (Ш-П в. пр.н.е.), оригиналното и правилното „еден“ (от „ган еден“ – райска градина) често се заменя с погрешното „едем“ (производно от „едом“ -червено). Оттук тръгват разночетенията в библиите на католици, протестанти и православни българи, руснаци и гърци.

    Кюрдистан някога е бил оазис
    Проучванията на района в Кюрдистан показват, че преди 10 000 години Кюрдската пустиня наистина е била приказен оазис – реките са преливали от риба, зелените поляни с диви орхидеи са заобиколени от гъсти гори, пълни с дивеч и птици. Но нещо внезапно е преобърнало идилията в ад. Земеделието променя пейзажа и климата с бързи темпове. Дърветата са изсечени, почвата обеднява, многократната оран и сеитба водят до пълна ерозия. Ловецът Адам се сбогувал с божествения Еден, прогонен да мизерства и да се бори върху бедната „пръст, от която бил взет“, както отсъжда Библията.

    Необикновената раса преживяла най-голямата си трагедия, погубвайки великолепната си „градина“. Не я спасили нито култовете и ритуалите, нито абстрактното й изкуство, нито познанията й по архитектура, строителство и земеделие. Загубата имала пагубен ефект върху разсъдъка. жреците започнали да принасят в жертва себеподобните си, за да умилостивят небесата. Близо до мястото са открити купища черепи, подредени под олтар. Край тях за пръв път са убивани хора с религиозна цел. По-късно зловещата практика плъзва из Палестина, Ханаан и Израел. Мъжете и жените са хвърляни и убивани в гигантски ями, печени или сварявани в бронзови котли, а децата са заравяни живи в огромни делви. Страхът от боговете подклаждал най-чудовищни екзекуции, с които расата на Адам и Ева се опитвала да изкупи вината си и да се завърне в Еден. Последвали още по-жестоки години на глад и лишения и тогава жреците разбрали, че убийствата на невинни са далеч по-непростимият грях. Затова погребали символите на вярата си и напуснали своите земи. По-нататъшната им съдба е неизвестна.

    „Гьобекли тепе е твърде странно място, за да го проумеем като смисъл и символика – убеден е професорът по археология от университета в Рийдинг Стийв Митън. – Очевидно създателите му са искали да оставят скрито свидетелство за гибелта си – духовна и физическа, и да предупредят бъдещите поколения за онова, което ги очаква. На Земята сме губили Рая хиляди пъти – чрез кървавите си завоевания и колонизации, двете световни войни и всички останали преди и след тях, холокоста, концлагерите, атомната бомба, биологичните, химични, генни, психотронни оръжия и всичко, което е изразна безкрайния ни егоизъм, себичност, алчност и невежество…“.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 09.05.11 06:38#2мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266от: Откриха къде е Рая на ЗемятаСтрахотна статия.
    Наистина доста интересна.
    Благодаря.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest