Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Прераждането - истина или лъжа?

Прераждането - истина или лъжа?

  • 29.03.11 10:35#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Прераждането - истина или лъжа? Съществува ли прераждане и съвместимо ли е то с християнството? От време на време жълтият печат поднася платени сензационни истории за деца, които си спомняли предишни животи. После се оказва, че тези случаи са най-обикновени мистификации. Но ако прераждането важи за всички, защо само някои хора могат уж да го потвърдят, а милиарди други - не? Психологията смята, че всъщност става въпрос за едно често явление, наречено с френското название "дежа вю". При него човек преживява като личен опит нещо случайно чуто, видяно, прочетено.

    Прераждането е присъщо преди всичко на индуистката митология. То не се споменава в най-ранните й писания - "Ведите", а в по-късните - "Упанишадите". Илюзията за прераждане възниква в дълбока древност, когато хората живеят в лоното на природата заедно с растенията и животните и смятат, че душите им след смъртта преминават в тях.

    Теософите и дъновистите настояват, че за прераждане се споменавало в Библията. Самият Христос бил казал, че св. Иоан Кръстител бил прероденият пророк Илия. Наистина Господ казва за Своя Предтеча: "И ако искате да приемете, той е Илия, който има да дойде" (Мат. 11:14). Дали това означава, че св. Иоан е прероден Илия или Иисус има нещо друго предвид?

    Според Свещеното Писание мисията на Илия е да подготви избрания народ за пришествието Господне на земята. Ако св. Иоан Кръстител е духовно равен на Илия, това означава, че вече се е изпълнило пророчеството за идването на Месията.

    Освен това, може ли човек да се прероди преди да е умрял? Библията разказва, че пророк Илия е взет жив на небето (Сир. 48:1). Как той може да се прероди, щом не е умрял с тяло? Оказва се, че твърдението за прераждане на Илия в Иоан Кръстител е нескопосана измислица.

    При срещата с човека, роден сляп, апостолите питат Христос кой е съгрешил, "тоя или родителите му, за да се роди сляп"? (Иоан. 9:2). Някои твърдят, че тук се загатвало за прераждане и карма. Но ги опровергава отговорът на Самия Иисус, който казва: "Нито тоя е съгрешил, нито родителите му, но това биде, за да се явят делата Божии върху му" (ст.3). След което Той излекува слепия с едно докосване.

    Вярно е, че Библията никъде не отрича прераждането. Но също така е вярно, че тя никъде не говори за прераждане. Ако съществуваше прераждане, Библията в никакъв случай не би го отминала без внимание.

    Не издържа и на елементарна критика твърдението, че текстовете за прераждане били отстранени в по-късните й редакции. Основната идея на Божието Слово е възкресението - духовно и телесно. Самата идея за възкресението е несъвместима с идеята за прераждане. Със същата логика може да се каже, че Библията никъде не отрича например мюсюлманството. Причината е, че мюсюлманството се появява чак 600 години след написването на последната библейска книга. Не може да се говори против нещо, което още не се е появило.

    И днес звучи актуално предупреждението на ап. Павел в Посланието му до колосяните: "Гледайте, братя, да не ви увлече някой с философия и с празна измама според човешкото предание, според стихиите световни, а не според Христа" (2:8).
    ОтговорОтговор с цитат
  • 22.08.11 03:54#2ИваИваНовакРегистрация: 02.12.10Град: -Отговори: 23от: Прераждането - истина или лъжа? Първото мнение, звучи по-скоро саркастично, отколкото въвеждащо.
    Реинкарнация /прераждане/ преживява всеки, но помнят само някои.
    Тялото на обикновения човек не е програмирано да помни миналите животи, защото инак ще живеем в миналото - нещо, което и без друго редовно вършим. Представете си, ако вместо да се тревожим за грешките от близките 70 години, да мислим за стореното през 500 г., например ? Щом сега процента от депресии и други психически натоварвания, е огромен, какъв би бил при толкова много грешки, макар и неизбежни ?!
    Само някой по-различни от нас личности - деца от новото хилядолетие помнят предишните животи. Но те не просто помнят, те осъзнават и разбират. Те са подготвени за това. Виждат и усещат неща, за каквито много малко дори подозират.
    Тъй като за някой, моята убеденост ще бъде близка до научната фантастика, ще отбележа, че това е без значение.
    Нямам полза да лъжа никого.
    Но да предположим, че нашия настоящ жалък живот е всичко. Къде е смисълът, какъв е? Лъжем, биваме лъгани, вършим добрини, получаваме същото. Законът за причинността и следствията е в пълна сила, безспорно. Но ние сами виждаме, че справедливостта рядко идва в рамките на един живот.В други случаи пък идва, но не го осъзнаваме и тълкуваме погрешно.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 15.10.11 10:46#3Krasimira Petkova DimitroKrasimira Petkova DimitroНовакРегистрация: 03.03.11Град: Горна ОряховицаОтговори: 15от: Прераждането - истина или лъжа? Разбира се, че има прераждане. Всички се въртим в колелото на преражданията, докато не си отработим всичката отрицателна карма. Приключването на кармичните задължения и духовното развитие ни изважда от преражданията и минаваме на по-високо еволюционно стъпало. Целта на всички е да се върнем обратно в Първоизточника (Бог). ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest