Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Чудотворни храмове в България

Чудотворни храмове в България

  • 01.09.13 07:40#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Чудотворни храмове в БългарияОбрадовски манастир „Свети Мина“, София

    Намира се в близост до столичния квартал „Бенковски“. Чудодейната икона на „Свети Мина“ не само изпълнява желания, но и лекува смъртоносни болести. Примерите са толкова много, че свещениците ги събират в специална книга. Ако се помолите на иконата на Свети Мина, която обикновено е изнесена извън църквата, ще се сдобиете с дете. В миналото манастирът е бил част от голям комплекс – в околността е имало поне 40 параклиса, които са разрушени след османските нашествия.
    Манастир „Света Богородица“, Арбанаси
    В манастира се пази икона на Богородица Троеручица, която помага на болните и бездетните, а на храмовия празник на манастира – 15 август, пред нея се стичат хиляди хора. Легендата разказва, че иконата е скрита под земята по време на турските набези през Средновековието. Век по-късно овчарче дочува плач и я изравя с ръце. От тогава я наричат „плачеща“.
    „Света Богородица - Благовещение" - Рибната църква, Асеновград
    Наричат я „рибна“, защото в аязмото й живеят риби, които изпълняват желания. Те се появяват и изчезват, като не е ясно от къде са се развъдили в извора. Не се знае и от къде идва водата в него, която никога не намалява и се счита за лековита. В историята рибата е символ на християнството. В зората на религията вярващите са я изобразявали на вратите си.
    „Свети Георги Победоносец“, Горни Богров
    В олтара на църквата има чудотворен камък, който расте с по 2 см на 10 години, разказва легендата. Той помага при болести и носи рожби на бездетните. Никой не знае как се е озовал камъкът в олтара, като един от най-често разказваните варианти е, че е донесен от Голгота още през 13 век. В момента той е висок повече от 2 м.
    „Свети Антоний Велики“
    Мелник Храмът в най-малкия български град е по-известен като „църквата на чудесата“. Достатъчно е да преспиш само една нощ в обителта, за да си излекуван на другата сутрин. Друго чудо, за което никой няма обяснение, е защо целият иконостас в храма избледнява, с изключение на образа на Свети Антоний. В Европа има само две църкви, които носят името на светеца.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest