Sanovnik.bg»Форум»Поверия и Суеверия»Най-трудното — да поискаш прошка!

Най-трудното — да поискаш прошка!

  • 16.03.13 07:18#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Най-трудното — да поискаш прошка!ПРОШКА (СИРНИ ЗАГОВЕЗНИ) – 17-ти март
    Обредно наричане за Прошка
    Тайнството на Сирни заговезни се нарича "мъчно наричане" , защото е най-трудното тайнство.
    Обредът е свързван е с изчистването на Душата, преди да започне новото Прераждане на Земята на Благовец, на 25 –ти март (Благовещение).
    В стария български език думата „говеене” има две значения – пост и мълчание. Оттам и „заговезни”. Всеки трябва да мълчи, преди да чуе свещеното „Простено ти е!”
    Трябва да простим и на себе си, защото най-големият грях е този към собствената душа.
    Поверия
    Празникът се чества седем седмици преди Великден (винаги в неделя) и трае една седмица, в която се изпълняват различни обреди и обичаи. На трапезата се слагат млечни и яйчни продукти. Всеки ерген изстрелва с примитивно направен лък запалена стрела в двора на момата, която харесва. Хвърля се кръст в двора на момичетата, които момчетата харесват. През седмицата — в сряда, петък и неделя се връзват люлки и момите, и момците се люлеят за здраве.
    Според традициите в неделя се палят огньове и след като прегорят, се прескачат за здраве. После около тях се играят хора и се пеят песни. Всеки ерген изстрелва с простичък, направен от самия него, лък запалена стрела в двора на момата, която си е харесал. Обикновено това продължава до късна доба на Заговезни. Семейството на момата стои будно, за да гаси пламъците, докато тя самата събира стрелите. Която мома събере най-много стрели от двора си, тя е най-лична и най-харесвана.
    За трапезата на Заговезни се приготвят баница със сирене, варени яйца, варено жито, халва с ядки. Прието е да се извършва и обичаят хамкане: на червен конец се завързва и се спуска от тавана парче бяла халва или варено яйце. Най-възрастният мъж завърта конеца в кръг и всеки член от семейството, главно децата, се опитва да хване халвата или яйцето с уста. Който успее, ще бъде жив и здрав през цялата година.
    На Сирни Заговезни по-младите обикалят роднини и близки — свекър, свекърва, тъст и тъща, кумове, по-възрастни братя и сестри и искат прошка, като целуват ръка на домакините и изричат традиционните думи: „Простено“, „Прости“.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest