За исляма

  • 04.02.13 02:35#1валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8За ислямаЗДРАВЕЙТЕ!ДНЕС НАШАТА ТЕМА Е ИСЛЯМ ЩЕ РАЗКАЖА НЕЩО ЗА ТАЯ РЕЛИГИЯ АЗ МУСЛУМАНИН И СЪМ ГОРД ЧЕ СЪМ

    ИСЛЯМ;ХАДИСИ 1 КЕРИМ 35
    В ИСЛЯМА ИМА ТАКА НАРЕЧЕН 9 ТЕ ЗАПОВЕДИ НА ПРОРОК МОХАМЕД КОГАТО АНГЕЛ ГАВРИЕЛ МУ ДИКТУВАЛ КОРАНА ЗАПОВЕДИТЕ СА
    1.НЕ ДЕЙ ДАЙ СЕ СМЕЕШ НА ДРУГ ИНАЧЕ АЛЛАХ БОГЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    2.АЛЛАХ ВИ КАЗВА ДА СЛЕДИТЕ ЗАПОВЕДИТЕ МУ
    3.НЕ БЪДИ АЛЧЕН СПОДЕЛИ ХЛЯБА СИ СВОЯТ ХЛЯБ И ВОДА НЯМА НИЩО ЗА АЛЧНОСТ
    4.АЛЛАХ НЕ СЪЗДАДЕ ЗЕМЯТА И НЕБЕТО НА ПРАЗНО А ЗА ЕДИН ОБЩ ЦЕЛ
    5.ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ И ПО СТАРИЯТ
    6.БЪДИ ОТ ДОБИТЕ ИНАЧЕ АЛЛАХ ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    7,СТРАШНИЯТ СЪД ЕДИН ДЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ТОГАВА ВСЕКИ ЩЕ ВИДИ ТВОЕТО ЛИЦЕ ПРЕД БОГ И АНГЕЛИТЕ МУ
    8.НЕ ДЕ ДА ЗАВИЖДАШ НА ДРУГ ЗАЩОТО НЕ СИ НИЩО ОТ ПРАХ
    9.НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ БОГ СЪЩЕСТВУВА И ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН

    ИСТОРИЯ НА МОХАМЕд

    Мохамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или 571 г. в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) - процъфтяващ за времето си търговски център на търговския път, който свързва Йемен със Средиземноморието.
    Произлиза от рода Бану Хашим на племето кораиш, което управлява града. Баща му Абдаллах („раб на Бога“) умира преди раждането му, докато е на търговия в гр. Басра (днешен Ирак). Майка му Амина („благочестива“), го дава за отглеждане на дойка на име Халима (по традиция новородените се давали на дойка от племе, което живее в пустинята, за да израсне здраво, далеч от болестите и епидемиите в града), но на 4-годишна възраст, уплашена от чудна случка, известна като „отваряне на гръд“, тя го връща в града при майка му. Когато Мохамед е на 6 год., при пътуване обратно от роднинско гостуване до Медина, загубва майка си след нейно заболяване и отива при дядо си Абд ал Мутталиб, който умира след още 2 год. Бъдещият пророк остава под закрилата на чичо си Абу Талиб.
    Когато Мохамед е на 12 год., пътува заедно с чичо си по търговия до Сирия. Близо до Басра минават покрай обиталището на християнски отшелник на име Бахира, който пожелава да се срещне с керванджиите, за да им каже, че с тях пътува бъдещ пророк. През 595 г. Мухаммед се връща в Мека и става пастир. По онова време родът на пророка има финансови затруднения и затова той започва работа като керванджия за богатата вдовица Хадиджа (или Хатиджа на турски), наследила 2 съпрузи. Тя е толкова впечатлена от качествата на Мохамед, че му поисква ръката. От нея той има 4 дъщери и 2 внука - Ал-Хасан и Ал-Хусейн. Двамата, заедно с 4-мата първи халифи на вярата, самия Аллах и пророка Мохамед се изписват като 8-те тугри в купола на всяка джамия. По отношение на поклонението към тленните останки на наследниците на Пророка възникват различията между шиитите (от шаиат Али или „другарите на Али“ - поклонници на преданието, произлизащо от Али, зетя на Мохамед) и сунитите (смятащи, че връзката между Аллах и хората трябва да бъде чрез текстовете на Корана и проповедта на Мохамед).
    Когато наближава 40-та му годишнина, все още липсват външни признаци, че е забележителна личност. По онова време повечето араби са езичници, вярващи в много божества.

    около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. Впечатлен от случката, той се връща при Хадиджа, която го признава за пророк и става първия човек, приел исляма. Скоро тя е последвана от едва 10-годишния братовчед на Мохамед Али и близкия приятел на пророка Абу Бакр. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово - съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.
    Хиджра
    Когато започва да печели привърженици, властите в Мека започват да го смятат за опасен. Мохамед се чувства застрашен и през 622 г. се преселва в град Ясриб - Медина (на около 450 километра северно от Мека), където му предлагат убежище.
    Това преселение, наречено хиджра, е повратна точка в живота на пророка. От хиджрата започва мюсюлманското летоброене. В Мека той няма много последователи, но в Медина те са далеч повече и скоро добива влияние, което фактически го прави абсолютен властелин. През следващите няколко години, когато мюсюлманите бързо нарастват, се водят редица битки между Медина и Мека. Тази война завършва през 630 г. и Мохамед се завръща победоносно в Мека като завоевател. През останалите 2,5 год. от живота му арабските племена бързо се приобщават към новата религия.
    Наследство редактиране

    Когато умира в понеделник 8 юни 632 г., Мохамед е вече истински управник на цяла Южна Арабия. Бедуинските племена в Арабия се славят като безстрашни воини, ала те са малобройни и раздирани от разединение и междуособни битки, не могат да се мерят с по-големите армии на кралствата, установили се в земеделските райони на север. Обединени от Мохамед за първи път в историята и вдъхновявани от пламенната си вяра в един единствен бог, тези арабски бойци се впускат в поредица от най-изумителни завоевания в човешката история.
    На североизток от Арабия лежи обширната новоперсийска империя на Сасанидите; далеч на северозапад е Византия, или Източната римска империя с център Константинопол. Количествено арабите не могат да се сравняват с противниците си. Обаче на бойното поле положението е съвсем различно и въодушевените араби бързо завладяват цяла Месопотамия, Сирия и Палестина. През 642 г. Египет е откъснат от Византийската империя, а персийските войски са смазани при големите боеве около Кадисия през 637 г. и Нефавенд през 642 г. Но дори тези огромни завоевания, постигнати под ръководството на най-близките приятели и приемници на Мохамед – Абу Бакр и Омар Ибн Ал-Хатаб, не слагат край на арабското нашествие. През 711 г. арабските армии вече са прегазили Северна Африка чак до Атлантическия океан. Оттам те се насочват на север, преброждат Гибралтарския проток и завладяват кралство Испания. По онова време се поражда опасение, че мюсюлманите могат да покорят цяла християнска Европа. В прословутата битка за Тур през 732 г. мюсюлманските войски, напреднали до средата на днешна Франция, са съкрушени от франките.
    За по-малко от 1 век бедуините създават империя, която се простира от Индия до Атлантическия океан, каквато светът не е виждал дотогава. И навред, където мюсюлманските войски стъпват, следва масово приобщаване към новата вяра. Не всички завоевания остават за дълго. Макар че запазват вярата си в пророка, по-късно персийците си извоюват независимостта от арабите. А в Испания след повече от 7 столетия борба християните си възвръщат Иберийския полуостров. Месопотамия и Египет, люлки на древна цивилизация, остават за дълго у арабите, които те владеят целия северноафрикански бряг.
    Ислямът продължава да се разпространява през вековете далеч отвъд границите на първоначалните мюсюлмански завоевания. В наши дни той има 10-ки милиони последователи в Африка и Централна Азия и дори повече на брой в Пакистан, Северна Индия и Индонезия. Както всички религии ислямът упражнява огромно влияние върху битието на своите последователи.
    От чисто верско гледище може да се каже, че въздействието на Мохамед върху човешката история е сравнимо с Исусовото. Мохамед, за разлика от Исус, е водеща фигура както от религиозно, така и от светско гледище. Единствените подобни успехи в човешката история са завоеванията на монголите през 13 век, които се дължат главно на Чингис хан (Тимурджин), на Древна Македония и на Римската империя. Макар и по-обширни от арабските, те обаче се оказват по-нетрайни в езиков и общностен смисъл. Арабските завоевания са по-хомогенни, от Ирак до Мароко се простира цяла верига арабски нации (до голяма степен от арабизирани народи), обединени не само от вярата им в исляма, но и от общия им арабски език, история и култура.
    Мoхамед е единственият водач в историята, постигнал изключителни успехи както на верско, така и на светско равнище. Макар и със скромен произход, той разпространява една от най-големите религии в света, проявявайки се като извънредно ефикасен политически водач.
    Мястото на Корана в мюсюлманското вероизповедание и фактът, че той е написан на арабски, сигурно са попречили арабският език да се разпадне на нерарзбираеми помежду им диалекти, което иначе би могло да се случи през изминалите 14 века. Арабските завоевания, вдъхновени от Мохамед през 7 век, продължават и днес да играят важна роля в човешката история.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.02.13 04:29#2валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямаОтговорОтговор с цитат
  • 05.02.13 04:29#3валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямаОтговорОтговор с цитат
  • 06.02.13 09:21#4inranxaninranxanНовакРегистрация: 15.08.11Град: -Отговори: 39от: За ислямаАнгела всъщност е Архангел Гавраиил
    само ще ти кажа ,че ако прочетеш Библията и корана не може да не ти направи впечатление несъмнено еднаквите източници и на двете свещенни книги
    следователно има нещо доста съмнително че целия коран е даден от Гавраил,както е ясно и че Библията е съшита от доста различни източници аналогични на тези от корана.../
    така че да си мислиш че мюсулманите по нещо съществено се различават от християните е дълбока заблуда
    освен това да сравняваш просто пророк с най-близкото до божието съвършенство духовно същество е смешно и говори за липса на каквото и да е духовно познание
    изтъкването на земните завоевателни походи на мохамед от духовна гледна точка е също смешно
    на всички духовни хора е ясно ,че другия свят е важния, в които всички един ден ще отидем независимо дали сме мусюлмани или християни и всички ще се изправиме пред Всемилостивия независимо дали едни му казват Алах или Бог/впрочем Алах е преводната дума на Бог-така че напрактика това е една и съща дума но на различни езици/
    И тези които използват религиите за да настройват своите братя един срещу други с сигурност ще понесат своето наказание за своето престъпление
    Всички които използваики религиозна мотивация навредят на едного от хората живеещи по тази земя също ще понесът своето наказание
    А смешниците които мислеики че единствено тяхната пътечка води до Бог и неразумно отклоняват останалите от техния път за да ги вкарат в тяхната пътечка ще станат посмешище и също ще бъдат наказани...
    ОтговорОтговор с цитат
  • 07.02.13 11:41#5SomeoneSomeoneНовакРегистрация: 28.01.13Град: СофияОтговори: 2от: За ислямаБиблията е първата книга изпратена на земята от Аллах, ала грешно протъкувана и следвана, за това идва свещения Коран. От там идват еднаквостите. Днешно време има много християни, но на пръсти се броят тези които знаят нещо за християнството както и мюслюмани, най вече тези в България, ала в Германия нещата са различни. Все пак не можем да отречем факта, че Исляма е най-бързо разпросзтраняващата се религия. Още една разлика междо Корана и Библията- мюслюманите вярват само и единствено на Аллах, а в Библията има Господ, светия Дух и Исус- които са смятани за Бог. Първо обяснете това и така минете на второто- ако Исус беше убит на ел. стол щяхте ли да го носите на врата си? Няма значение вярата е личен избор и всеки сам си я избира. Накрая всеки ще плаща цената. ОтговорОтговор с цитат
  • 07.02.13 03:07#6inranxaninranxanНовакРегистрация: 15.08.11Град: -Отговори: 39от: За исляма

    човек има физическо тяло,енергиини тяла , душа и дух и въпреки това му казват просто човек
    не виждам какъв ви е проблема с триединството на Бога въпреки че Той е и много повече от триединство....
    Исус и отломък от Бог и за това е единосъщен със него...и за това и той е наричан Бог
    какъв е проблема?
    И да ако Иисус беше умрял по друг начин отново той щеше да бъде почитан понеже благодарение на неговата саможертва когато той е умирал е обикнал мъчителите си повече от себе си и благодарение на това е променена цялата аура на земята и така Божия дух по лесно достига до обикновенните хора един вид от тогава е по лесно човек да се извиси духовно...
    освен това самия коран споменава с добри думи и христос и християните ...и че християнина е най-близкостоящия до правоверния трябва да ти говори много - това го пише в корана...
    а че някои приравняват християните с неверници горе ще си плащат...

    а това ,че исляма се разпростира много бързо не виждам защо се слага на кантара след като едни други ,,религии,, се разпростират още по бързо а именно алчността похотта материализма глупостта фанатизма...

    в духовното никога количеството не е било мерило....а единствено любовта
    а когато една религия бива налагана насила това е от дявола а сегашните мюсулмани са със изкривена нагласа и са забравили че Бог е любов
    слушат некомпетентни наставници които налагат всичко друго но не и любов към хората
    вместо да обединяват - те делят хората вместо да учат да обичат те учат да мразят...това скоро ще даде своя гнил плод....

    ОтговорОтговор с цитат
  • 08.02.13 03:34#7SomeoneSomeoneНовакРегистрация: 28.01.13Град: СофияОтговори: 2от: За ислямаС последното слагаш всички мюслюмани под един член, а не можеш. Какво си видял, че говориш. Смешно е, след като аз много съм видяла, но все пак не мога да сложа всички под един член.
    В стадото винаги има черна овца, да не говорим за християнстовото тогава- стана нормално на 15 години вече да не са девственици, а иначе са християни? Правилно ли е това? Много ясно познавам, хора които не са такива и изповядват християнството, но искам да ти изтъкна голямата бройка на които са- само погледни към Америка, дето всеки взима за пример.
    Помисли преди да плюеш защото ще си плащаш. Да напомня ли още, че и в Библията е споменато, че свинското е забранено- кой го спазва? Губи се измежду редовете...
    Кажи колко от хората в днешното българско поколение са информирани и знаят нещо повече за религията си. Колко от тях ходят на църква или джамия, знаят как да се молят? Евангелисти, католици - попитай първите пет на улицата няма да могат да ти го обяснят. Защото България е погубена...
    Всеки избира сам, плаща накрая цената сам. Като в мюслюманството е закон веднъж в годината да се дава зекят (дарение на пари), стига семейството да има възможност това не се разглася както повечето християни го правят нека ти обърна внимание. Никой не чува, защото никой не се показва пред очите на останалите, а пред на Аллах.
    По-горе говориш за любов към Бога. Бок за мен е единствен Аллах и освен на него на никого няма да обяснявам тази любов. Моята религия ме е учила да уважам и показвам респект към другите и аз го правя, но виждам какво теб твоята религия те е учила от последните ти изречения....
    ОтговорОтговор с цитат
  • 10.02.13 04:57#8inranxaninranxanНовакРегистрация: 15.08.11Град: -Отговори: 39от: За ислямане слагам всички под един знаменател, както и виждам и грешките на християнството но не може да отречеш профилираната фундаменталност на повечето мюсулманиОтговорОтговор с цитат
  • 25.02.13 04:55#9валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямапрез 1999 година ученът исак исмаил има доказателства че орана твърди нещо не ясно през 2002 той открива че вселената все повече се раздалечава до планета меркурий през 1998 година била 200 км през 2002 е 250 км исак исмаил остава учуден и прави още едно наблюдение през 2004 звездите малко по малко се раздалечават това доказателство утива до учените в саудтиска арбия в мека неговото твърдение че ако още се раздалечава вселената иден ден звездите ще угаснат слънцето ще угасне и всичко ще изчезне в корана пише че ще се раздалечават всеки ден всяка нощ и е било вярно пророк мохемед лично отишло с архангел гавриел при аллах бог и видял всичики те пророци това означава че коранът е правилно написан и че пророк мохемед бел чудат пророк мохамед е последният и исляма ще е най свещеният в сура 108 фатиха 14 пише исляма ще бъде последен тя ще е истината и ще бъде все истина в библията пише че последната ще е най чистата религия пророк мохемед помагал на бедните и им дарял пари сторил джамии и създавал къщи помагал на хората и правил училища след като архангел гавриел му показал аллах той започнал да пише и да чете не ли странно това е вярно защото мохамед можел да призовава болести от пясака да създаде вода и освен това той можел да се свърже и да говори с аллах ОтговорОтговор с цитат
  • 25.02.13 05:05#10валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямаоще едно нещо бахира бил учуден от махемд от неговата щедрост съвест и честност бахира мисил че мохамед е последния пророк казва на него да обърне гърба и да си го покаже махемед показва гърба е бахира е шокиран емната на всчки пророци е написан бахира кзва на мохамед да се махне от мека защото не навлече много бели на главата си той казва че след като нвърши 30 ще стане пророк и ще има магически сили

    сили на пророка
    да призовава болести
    да създава вода
    да говори с бог

    всичик обичали пророка и искали да му целунат ръката те толкво обичали пророка че решиил да си дадат живота цяла саудитска арабия станала за да защити пророка махемд

    исляма
    в света има 3 856 954 20
    ОтговорОтговор с цитат
  • 17.03.13 02:02#11валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямаvalentin789 :ЗДРАВЕЙТЕ!ДНЕС НАШАТА ТЕМА Е ИСЛЯМ ЩЕ РАЗКАЖА НЕЩО ЗА ТАЯ РЕЛИГИЯ АЗ МУСЛУМАНИН И СЪМ ГОРД ЧЕ СЪМ

    ИСЛЯМ;ХАДИСИ 1 КЕРИМ 35
    В ИСЛЯМА ИМА ТАКА НАРЕЧЕН 9 ТЕ ЗАПОВЕДИ НА ПРОРОК МОХАМЕД КОГАТО АНГЕЛ ГАВРИЕЛ МУ ДИКТУВАЛ КОРАНА ЗАПОВЕДИТЕ СА
    1.НЕ ДЕЙ ДАЙ СЕ СМЕЕШ НА ДРУГ ИНАЧЕ АЛЛАХ [БОГ]ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    2.АЛЛАХ ВИ КАЗВА ДА СЛЕДИТЕ ЗАПОВЕДИТЕ МУ
    3.НЕ БЪДИ АЛЧЕН СПОДЕЛИ ХЛЯБА СИ СВОЯТ ХЛЯБ И ВОДА НЯМА НИЩО ЗА АЛЧНОСТ
    4.АЛЛАХ СЪЗДАДЕ ЗЕМЯТА И НЕБЕТО НE ПРАЗНО А ЗА ЕДИН ОБЩ ЦЕЛ
    5.ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ И ПО СТАРИЯТ
    6.БЪДИ ОТ ДОБИТЕ ИНАЧЕ АЛЛАХ ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    7,СТРАШНИЯТ СЪД ЕДИН ДЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ТОГАВА ВСЕКИ ЩЕ ВИДИ ТВОЕТО ЛИЦЕ ПРЕД БОГ И АНГЕЛИТЕ МУ
    8.НЕ ДЕ ДА ЗАВИЖДАШ НА ДРУГ ЗАЩОТО НЕ СИ НИЩО ОТ ПРАХ
    9.НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ БОГ СЪЩЕСТВУВА И ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН

    ИСТОРИЯ НА МОХАМЕд

    Мохамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или 571 г. в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) - процъфтяващ за времето си търговски център на търговския път, който свързва Йемен със Средиземноморието.
    Произлиза от рода Бану Хашим на племето кораиш, което управлява града. Баща му Абдаллах („раб на Бога“) умира преди раждането му, докато е на търговия в гр. Басра (днешен Ирак). Майка му Амина („благочестива“), го дава за отглеждане на дойка на име Халима (по традиция новородените се давали на дойка от племе, което живее в пустинята, за да израсне здраво, далеч от болестите и епидемиите в града), но на 4-годишна възраст, уплашена от чудна случка, известна като „отваряне на гръд“, тя го връща в града при майка му. Когато Мохамед е на 6 год., при пътуване обратно от роднинско гостуване до Медина, загубва майка си след нейно заболяване и отива при дядо си Абд ал Мутталиб, който умира след още 2 год. Бъдещият пророк остава под закрилата на чичо си Абу Талиб.
    Когато Мохамед е на 12 год., пътува заедно с чичо си по търговия до Сирия. Близо до Басра минават покрай обиталището на християнски отшелник на име Бахира, който пожелава да се срещне с керванджиите, за да им каже, че с тях пътува бъдещ пророк. През 595 г. Мухаммед се връща в Мека и става пастир. По онова време родът на пророка има финансови затруднения и затова той започва работа като керванджия за богатата вдовица Хадиджа (или Хатиджа на турски), наследила 2 съпрузи. Тя е толкова впечатлена от качествата на Мохамед, че му поисква ръката. От нея той има 4 дъщери и 2 внука - Ал-Хасан и Ал-Хусейн. Двамата, заедно с 4-мата първи халифи на вярата, самия Аллах и пророка Мохамед се изписват като 8-те тугри в купола на всяка джамия. По отношение на поклонението към тленните останки на наследниците на Пророка възникват различията между шиитите (от шаиат Али или „другарите на Али“ - поклонници на преданието, произлизащо от Али, зетя на Мохамед) и сунитите (смятащи, че връзката между Аллах и хората трябва да бъде чрез текстовете на Корана и проповедта на Мохамед).
    Когато наближава 40-та му годишнина, все още липсват външни признаци, че е забележителна личност. По онова време повечето араби са езичници, вярващи в много божества.

    около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. Впечатлен от случката, той се връща при Хадиджа, която го признава за пророк и става първия човек, приел исляма. Скоро тя е последвана от едва 10-годишния братовчед на Мохамед Али и близкия приятел на пророка Абу Бакр. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово - съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.
    Хиджра
    Когато започва да печели привърженици, властите в Мека започват да го смятат за опасен. Мохамед се чувства застрашен и през 622 г. се преселва в град Ясриб - Медина (на около 450 километра северно от Мека), където му предлагат убежище.
    Това преселение, наречено хиджра, е повратна точка в живота на пророка. От хиджрата започва мюсюлманското летоброене. В Мека той няма много последователи, но в Медина те са далеч повече и скоро добива влияние, което фактически го прави абсолютен властелин. През следващите няколко години, когато мюсюлманите бързо нарастват, се водят редица битки между Медина и Мека. Тази война завършва през 630 г. и Мохамед се завръща победоносно в Мека като завоевател. През останалите 2,5 год. от живота му арабските племена бързо се приобщават към новата религия.
    Наследство [редактиране]

    Когато умира в понеделник 8 юни 632 г., Мохамед е вече истински управник на цяла Южна Арабия. Бедуинските племена в Арабия се славят като безстрашни воини, ала те са малобройни и раздирани от разединение и междуособни битки, не могат да се мерят с по-големите армии на кралствата, установили се в земеделските райони на север. Обединени от Мохамед за първи път в историята и вдъхновявани от пламенната си вяра в един единствен бог, тези арабски бойци се впускат в поредица от най-изумителни завоевания в човешката история.
    На североизток от Арабия лежи обширната новоперсийска империя на Сасанидите; далеч на северозапад е Византия, или Източната римска империя с център Константинопол. Количествено арабите не могат да се сравняват с противниците си. Обаче на бойното поле положението е съвсем различно и въодушевените араби бързо завладяват цяла Месопотамия, Сирия и Палестина. През 642 г. Египет е откъснат от Византийската империя, а персийските войски са смазани при големите боеве около Кадисия през 637 г. и Нефавенд през 642 г. Но дори тези огромни завоевания, постигнати под ръководството на най-близките приятели и приемници на Мохамед – Абу Бакр и Омар Ибн Ал-Хатаб, не слагат край на арабското нашествие. През 711 г. арабските армии вече са прегазили Северна Африка чак до Атлантическия океан. Оттам те се насочват на север, преброждат Гибралтарския проток и завладяват кралство Испания. По онова време се поражда опасение, че мюсюлманите могат да покорят цяла християнска Европа. В прословутата битка за Тур през 732 г. мюсюлманските войски, напреднали до средата на днешна Франция, са съкрушени от франките.
    За по-малко от 1 век бедуините създават империя, която се простира от Индия до Атлантическия океан, каквато светът не е виждал дотогава. И навред, където мюсюлманските войски стъпват, следва масово приобщаване към новата вяра. Не всички завоевания остават за дълго. Макар че запазват вярата си в пророка, по-късно персийците си извоюват независимостта от арабите. А в Испания след повече от 7 столетия борба християните си възвръщат Иберийския полуостров. Месопотамия и Египет, люлки на древна цивилизация, остават за дълго у арабите, които те владеят целия северноафрикански бряг.
    Ислямът продължава да се разпространява през вековете далеч отвъд границите на първоначалните мюсюлмански завоевания. В наши дни той има 10-ки милиони последователи в Африка и Централна Азия и дори повече на брой в Пакистан, Северна Индия и Индонезия. Както всички религии ислямът упражнява огромно влияние върху битието на своите последователи.
    От чисто верско гледище може да се каже, че въздействието на Мохамед върху човешката история е сравнимо с Исусовото. Мохамед, за разлика от Исус, е водеща фигура както от религиозно, така и от светско гледище. Единствените подобни успехи в човешката история са завоеванията на монголите през 13 век, които се дължат главно на Чингис хан (Тимурджин), на Древна Македония и на Римската империя. Макар и по-обширни от арабските, те обаче се оказват по-нетрайни в езиков и общностен смисъл. Арабските завоевания са по-хомогенни, от Ирак до Мароко се простира цяла верига арабски нации (до голяма степен от арабизирани народи), обединени не само от вярата им в исляма, но и от общия им арабски език, история и култура.
    Мoхамед е единственият водач в историята, постигнал изключителни успехи както на верско, така и на светско равнище. Макар и със скромен произход, той разпространява една от най-големите религии в света, проявявайки се като извънредно ефикасен политически водач.
    Мястото на Корана в мюсюлманското вероизповедание и фактът, че той е написан на арабски, сигурно са попречили арабският език да се разпадне на нерарзбираеми помежду им диалекти, което иначе би могло да се случи през изминалите 14 века. Арабските завоевания, вдъхновени от Мохамед през 7 век, продължават и днес да играят важна роля в човешката история.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 17.03.13 02:03#12валентин валентин НовакРегистрация: 04.02.13Град: -Отговори: 8от: За ислямаvalentin789 :ЗДРАВЕЙТЕ!ДНЕС НАШАТА ТЕМА Е ИСЛЯМ ЩЕ РАЗКАЖА НЕЩО ЗА ТАЯ РЕЛИГИЯ АЗ МУСЛУМАНИН И СЪМ ГОРД ЧЕ СЪМ

    ИСЛЯМ;ХАДИСИ 1 КЕРИМ 35
    В ИСЛЯМА ИМА ТАКА НАРЕЧЕН 9 ТЕ ЗАПОВЕДИ НА ПРОРОК МОХАМЕД КОГАТО АНГЕЛ ГАВРИЕЛ МУ ДИКТУВАЛ КОРАНА ЗАПОВЕДИТЕ СА
    1.НЕ ДЕЙ ДАЙ СЕ СМЕЕШ НА ДРУГ ИНАЧЕ АЛЛАХ [БОГ]ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    2.АЛЛАХ ВИ КАЗВА ДА СЛЕДИТЕ ЗАПОВЕДИТЕ МУ
    3.НЕ БЪДИ АЛЧЕН СПОДЕЛИ ХЛЯБА СИ СВОЯТ ХЛЯБ И ВОДА НЯМА НИЩО ЗА АЛЧНОСТ
    4.АЛЛАХ СЪЗДАДЕ ЗЕМЯТА И НЕБЕТО НE ПРАЗНО А ЗА ЕДИН ОБЩ ЦЕЛ
    5.ПОЧИТАЙ РОДИТЕЛИТЕ СИ И ПО СТАРИЯТ
    6.БЪДИ ОТ ДОБИТЕ ИНАЧЕ АЛЛАХ ЩЕ ТЕ НАКАЖЕ
    7,СТРАШНИЯТ СЪД ЕДИН ДЕН ЩЕ ДОЙДЕ И ТОГАВА ВСЕКИ ЩЕ ВИДИ ТВОЕТО ЛИЦЕ ПРЕД БОГ И АНГЕЛИТЕ МУ
    8.НЕ ДЕ ДА ЗАВИЖДАШ НА ДРУГ ЗАЩОТО НЕ СИ НИЩО ОТ ПРАХ
    9.НЕ ЗАБРАВЯЙ ЧЕ БОГ СЪЩЕСТВУВА И ЧЕ Е БЕЗСМЪРТЕН

    ИСТОРИЯ НА МОХАМЕд

    Мохамед (Мухаммад ибн Абд Аллах) е роден през 570 или 571 г. в гр. Мека в Хиджаз (днешна Саудитска Арабия) - процъфтяващ за времето си търговски център на търговския път, който свързва Йемен със Средиземноморието.
    Произлиза от рода Бану Хашим на племето кораиш, което управлява града. Баща му Абдаллах („раб на Бога“) умира преди раждането му, докато е на търговия в гр. Басра (днешен Ирак). Майка му Амина („благочестива“), го дава за отглеждане на дойка на име Халима (по традиция новородените се давали на дойка от племе, което живее в пустинята, за да израсне здраво, далеч от болестите и епидемиите в града), но на 4-годишна възраст, уплашена от чудна случка, известна като „отваряне на гръд“, тя го връща в града при майка му. Когато Мохамед е на 6 год., при пътуване обратно от роднинско гостуване до Медина, загубва майка си след нейно заболяване и отива при дядо си Абд ал Мутталиб, който умира след още 2 год. Бъдещият пророк остава под закрилата на чичо си Абу Талиб.
    Когато Мохамед е на 12 год., пътува заедно с чичо си по търговия до Сирия. Близо до Басра минават покрай обиталището на християнски отшелник на име Бахира, който пожелава да се срещне с керванджиите, за да им каже, че с тях пътува бъдещ пророк. През 595 г. Мухаммед се връща в Мека и става пастир. По онова време родът на пророка има финансови затруднения и затова той започва работа като керванджия за богатата вдовица Хадиджа (или Хатиджа на турски), наследила 2 съпрузи. Тя е толкова впечатлена от качествата на Мохамед, че му поисква ръката. От нея той има 4 дъщери и 2 внука - Ал-Хасан и Ал-Хусейн. Двамата, заедно с 4-мата първи халифи на вярата, самия Аллах и пророка Мохамед се изписват като 8-те тугри в купола на всяка джамия. По отношение на поклонението към тленните останки на наследниците на Пророка възникват различията между шиитите (от шаиат Али или „другарите на Али“ - поклонници на преданието, произлизащо от Али, зетя на Мохамед) и сунитите (смятащи, че връзката между Аллах и хората трябва да бъде чрез текстовете на Корана и проповедта на Мохамед).
    Когато наближава 40-та му годишнина, все още липсват външни признаци, че е забележителна личност. По онова време повечето араби са езичници, вярващи в много божества.

    около 610 г. Мохамед започва да се уединява в пещерата Хира на планината Нур в околностите на Мека по време на месец Рамадан. Там той пости и се отдава на молитви. Една нощ е посетен от архангел Гавраил (Джибрил), който му заповядва: „Чети“ или „Рецитирай“. Според ислямската традиция Мохамед е неграмотен и не може да чете. Впечатлен от случката, той се връща при Хадиджа, която го признава за пророк и става първия човек, приел исляма. Скоро тя е последвана от едва 10-годишния братовчед на Мохамед Али и близкия приятел на пророка Абу Бакр. В продължение на дълги години Джибрил разкрива на пророка Божието слово - съдържанието на Корана. Мохамед проповядва 3 год. само на близки приятели и познати. После, към 613 г., се отдава на публични проповеди.
    Хиджра
    Когато започва да печели привърженици, властите в Мека започват да го смятат за опасен. Мохамед се чувства застрашен и през 622 г. се преселва в град Ясриб - Медина (на около 450 километра северно от Мека), където му предлагат убежище.
    Това преселение, наречено хиджра, е повратна точка в живота на пророка. От хиджрата започва мюсюлманското летоброене. В Мека той няма много последователи, но в Медина те са далеч повече и скоро добива влияние, което фактически го прави абсолютен властелин. През следващите няколко години, когато мюсюлманите бързо нарастват, се водят редица битки между Медина и Мека. Тази война завършва през 630 г. и Мохамед се завръща победоносно в Мека като завоевател. През останалите 2,5 год. от живота му арабските племена бързо се приобщават към новата религия.
    Наследство [редактиране]

    Когато умира в понеделник 8 юни 632 г., Мохамед е вече истински управник на цяла Южна Арабия. Бедуинските племена в Арабия се славят като безстрашни воини, ала те са малобройни и раздирани от разединение и междуособни битки, не могат да се мерят с по-големите армии на кралствата, установили се в земеделските райони на север. Обединени от Мохамед за първи път в историята и вдъхновявани от пламенната си вяра в един единствен бог, тези арабски бойци се впускат в поредица от най-изумителни завоевания в човешката история.
    На североизток от Арабия лежи обширната новоперсийска империя на Сасанидите; далеч на северозапад е Византия, или Източната римска империя с център Константинопол. Количествено арабите не могат да се сравняват с противниците си. Обаче на бойното поле положението е съвсем различно и въодушевените араби бързо завладяват цяла Месопотамия, Сирия и Палестина. През 642 г. Египет е откъснат от Византийската империя, а персийските войски са смазани при големите боеве около Кадисия през 637 г. и Нефавенд през 642 г. Но дори тези огромни завоевания, постигнати под ръководството на най-близките приятели и приемници на Мохамед – Абу Бакр и Омар Ибн Ал-Хатаб, не слагат край на арабското нашествие. През 711 г. арабските армии вече са прегазили Северна Африка чак до Атлантическия океан. Оттам те се насочват на север, преброждат Гибралтарския проток и завладяват кралство Испания. По онова време се поражда опасение, че мюсюлманите могат да покорят цяла християнска Европа. В прословутата битка за Тур през 732 г. мюсюлманските войски, напреднали до средата на днешна Франция, са съкрушени от франките.
    За по-малко от 1 век бедуините създават империя, която се простира от Индия до Атлантическия океан, каквато светът не е виждал дотогава. И навред, където мюсюлманските войски стъпват, следва масово приобщаване към новата вяра. Не всички завоевания остават за дълго. Макар че запазват вярата си в пророка, по-късно персийците си извоюват независимостта от арабите. А в Испания след повече от 7 столетия борба християните си възвръщат Иберийския полуостров. Месопотамия и Египет, люлки на древна цивилизация, остават за дълго у арабите, които те владеят целия северноафрикански бряг.
    Ислямът продължава да се разпространява през вековете далеч отвъд границите на първоначалните мюсюлмански завоевания. В наши дни той има 10-ки милиони последователи в Африка и Централна Азия и дори повече на брой в Пакистан, Северна Индия и Индонезия. Както всички религии ислямът упражнява огромно влияние върху битието на своите последователи.
    От чисто верско гледище може да се каже, че въздействието на Мохамед върху човешката история е сравнимо с Исусовото. Мохамед, за разлика от Исус, е водеща фигура както от религиозно, така и от светско гледище. Единствените подобни успехи в човешката история са завоеванията на монголите през 13 век, които се дължат главно на Чингис хан (Тимурджин), на Древна Македония и на Римската империя. Макар и по-обширни от арабските, те обаче се оказват по-нетрайни в езиков и общностен смисъл. Арабските завоевания са по-хомогенни, от Ирак до Мароко се простира цяла верига арабски нации (до голяма степен от арабизирани народи), обединени не само от вярата им в исляма, но и от общия им арабски език, история и култура.
    Мoхамед е единственият водач в историята, постигнал изключителни успехи както на верско, така и на светско равнище. Макар и със скромен произход, той разпространява една от най-големите религии в света, проявявайки се като извънредно ефикасен политически водач.
    Мястото на Корана в мюсюлманското вероизповедание и фактът, че той е написан на арабски, сигурно са попречили арабският език да се разпадне на нерарзбираеми помежду им диалекти, което иначе би могло да се случи през изминалите 14 века. Арабските завоевания, вдъхновени от Мохамед през 7 век, продължават и днес да играят важна роля в човешката история.

    ОтговорОтговор с цитат
  • 29.06.13 11:12#13MartaMartaНовакРегистрация: 27.06.13Град: -Отговори: 9от: За ислямаДобра статия!
    Аз лично почитам всяка религия по света.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 25.08.14 11:49#14АнжелАнжелНовакРегистрация: 22.09.11Град: ДупницаОтговори: 13от: За ислямаТриединството в християнството е измислено от религията,а не от светото писание-в библията пише,че Мария зачева от Светия дух.Значи има свети дух-Господ и син Исус -пак Господ в смисъл Иван работника му се ражда син Георги работника,в смисъл единство от едно семейство иначе два отделни персонажа с различни функции...Едно съм установил,че попове ,мюфтии,кардинали и други такива изопачават светите писания с техните расъждения и усложнявания,което е грях,при все ,че функциите са им да пазят светите писания и Божиите домове,защото като учиш в някоя семинария това не означава ,че Господ те е призовал да обръщаш хората в истинска вяра при все ,че ти самия с нищо не си разбрал ,че притежаваш такава...
    За пророка Мохамед мога да кажа ,че и той има трески за дялане,защото е забранил пиенето на алкохол от него си а не му го е казал Гавраил или Аллах.Историята е следната -Мохамед влиза в Джамията и вижда двама пияни са се заклали и забранява алкохола.Така,че не всичко което казва Мохамед и мюфтията е от Аллах...
    ОтговорОтговор с цитат
  • 25.08.14 11:55#15АнжелАнжелНовакРегистрация: 22.09.11Град: ДупницаОтговори: 13от: За ислямаВ библията имало триединство-грешиш -това е в религията,в библията има Господ(Свети дух) и син на Господ Исус ,който също е Господ по наследство...ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest