Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Вярваме ли в орисниците

Вярваме ли в орисниците

  • 02.02.13 08:13#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Вярваме ли в орисницитеСпомняте ли си приказката „Спящата красавица“? Сигурно помните сюжета и по-точно как добрите орисници даряват малката принцеса с неземни качества, добродетели и блага, а злата вещица я проклина.
    Днес това суеверие още съществува, макар и леко изменено.
    Смята се, че в бебешка възраст децата са най-уязвими към уроки и магии. Много хора ги гледат и им се радват и това е в състояние да извика лошо влияние над крехкото създание. Родителите често спазват странни обичаи, с които вярват, че могат да предпазят децата.
    След като много познати са идвали при бебето, за предпазване от уроки е хубаво да се наплискат очите на детето с вода. Още по-стар е обичаят да се канят близки приятелки на майката, които да нарекат детето. Разбира се, всяка с хубави неща.
    Според древните схващания, орисниците са магьосници. Те идват тайно при детето на третия ден от раждането. Поверието гласи, че те са млади, чернооки, високи и слаби. Техните предсказания били с толкова силно влияние, че никой не можел да ги отмени.
    Хората наистина вярвали в съществуването им. Тъй като те прекрачвали прага на дома едва на третия ден след раждането, роднините на родилката задължително премитали двора, изпирали всички пердета и завивки, а на масата нареждали вкусни гозби и напитки. Смята се, че това правело добро впечатление на орисниците и те били по-благосклонни.
    Хората вярвали,че тези жени били три на брой– всички с черни очи, черни коси, високи и слаби. Те живеели на края на света, при слънцето. Първата била едва 18-годишна, втората – на 25-30 години, а третата, най-главната, на около 30-35 години. Те влизали при бебето през нощта и започвали да го наричат. Това, което кажели не било в състояние да се отмени. Думата им неизменно застигала съдбата на детето и затова семействата опитвали всячески да ги омилостивяват. Оставяли в люлката всевъзможни дарове, лакомства, скъпоценности, с които молели орисниците да се смилят и благословят децата им, а не да ги наричат с лошо.
    В случай, че няколко дни след това мъничето се разболеело, това се приписвало на злата прокоба, донесена от орисниците.
    Ако след третия ден бебето зачервявало бузки и започвало да наддава по-бързо, майка му била убедена, че е “орисано” с прекрасна съдба.
    Макар това да е предание от миналото и да е особено популярно в приказките, много млади майки следват обичая и днес. Макар доста изменен, все още се смята, че е хубаво да се спази. След като родят, майките канят на 40-ия ден от раждането на бебчето свои близки жени, чиито майки са живи, за да “орисат” детето.
    Днес този обичай се е превърнал по-скоро в повод за купон, отколкото за пророкуване и надникване в бъдещето на бебето.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest