Sanovnik.bg»Форум»Поверия и Суеверия»Да хвърлиш сол през рамо!

Да хвърлиш сол през рамо!

  • 08.01.13 07:06#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Да хвърлиш сол през рамо!Всяко вярване, основано на късмет, пророчество, религиозни символи или духовни феномени, за което се смята че влияе на бъдещето, е наречено суеверие. Едно обяснение е, че хората са били сплашвани с истории за природни бедствия или демони и зли същества, които предизвикват хаос и ужас при анти-соцални действия. Подобни практики може да аса накарали хората да възприемат някои представи, които да държат корен и до днес. Древните религии са основани на много традиции подкрепени от необясними и неясни събития, пред които са се изправяли ранните общества.
    В западния фолклор, хората хвърляли сол през лявото си рамо, в случай че са я разпилели, тъй като се смятало, че така ослепявали демоните. Пчелите са били смятани за дар от небесата. Те правели восък, който също се смята за свещен. Иронично, някои от най-смешните и нелогични суеверия са свързани със залагането- порочна практика според много култури. Суеверието изисква да не залагаш със скрастени крака; два пъти подред чифт от единици е дяволски знак; кучета не бива да се навъртат около масите за залагане и т.н. В Индия пък се смята лошо за бременна жена да стъпва извън вкъщи по време на слънчево затъмнение. Ако жената има медицински проблем, това суеверие може да има лоши последствия.
    Едно от най-известните суеверия е нещастния петък 13. Исус е бил разпнат в петък, а апостолите на Тайната вечеря са били 13. Друга легенда свързана с тази традиция разказва, че рицарите тамплиери били победени и избити от противниците си на петък 13ти. Така, за много хора по света, петък 13 от който и да било месец и ден, в който трябва да се внимава. Индийската и китайска култура, както и някои части на Европа са места, където суеверията имат дълга история. Толкова дълга, че местните срещат психологическото им влияние върху работата, семейството и всекидневието си. Старинните вярвания, свързани с подобни ирационални решения, сега са се трансформирали в навик. Ако тези култури се лишат от тези вярвания, хората ще се чувстват несигурни. Въпреки че никакви обяснения не биха убедили хората, важно е тези пректики да не спъват естествените процеси.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest