Sanovnik.bg»Форум»НЛО и извънземни»Космически "посещения" през 2013-та

Космически "посещения" през 2013-та

  • 03.01.13 08:18#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Космически "посещения" през 2013-таНа 10-ти януари един от най-опасните космически обекти ще премине покрай Земята: астероидът Апофис, кръстен на египетския Бог на мрака. За щастие дистанцията между Земята и астероида ще остане достатъчно голяма, около 15 милиона километра. След седем години е възможно Апофис да се сблъска със Земята. Вероятността е 1 към 100 000, но въпреки това изследователите се изнервени. Поне докато прецизните радарни наблюдения не докажат, че астероидът няма наистина да ни "посети". Евентуален сблъсък би имал опустошителни последици за Земята.
    Друг астероид ще се приближи на 24 000 километра от Синята планета: малкият астероид 2012 DA14. Астрономите изключват сблъсък с него. Затова пък на 15 февруари любителите на космическите приключения могат да наблюдават с телескоп неговото движение между съзвездията Дева и Косите на Вероника. Този астероид е голям само около 40 метра и дори да падне на Земята, ще образува само малък кратер. И то при положение че е от метал. Ако е съставен от порьозни материали, ще се разпадне на съставните си части още в земната атмосфера.
    Кометата Панстарс е още едно доказателство за това, колко често Земята може да очаква посещения от дълбините на Слънчевата система. През март 2011 година автоматичната телескопична система Панстарс, разположена на Хавай, откри ледения къс. На 10 март кометата ще прелети най-близо до Слънцето и ще се приближи до Земята повече от Меркурий. След това ще се отправи към съзвездията Риба и Андромеда и може да бъде наблюдавана от хората в северното полукълбо.
    През 2013 година няма да има много сериозни слънчеви и лунни затъмнения. На 25-ти април ще има лунно затъмнение, но само един процент от лунната повърхност ще бъде затъмнен. Това лунно затъмнение ще могат да наблюдават хората в Европа, Африка, големи части от Азия и Австралия. Любителите астрономи в Австралия и Индонезия могат да наблюдават слънчево затъмнение на 9-ти и 10.ти май 2013 г., но то няма да е пълно. На 3-ти ноември обаче ще има пълно слънчево затъмнение. Единственото за тази година.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest