Sanovnik.bg»Форум»Говорилник»Да стана ли вегетарианец?

Да стана ли вегетарианец?

  • 31.12.12 08:02#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Да стана ли вегетарианец?
    Ако сте си задавали поне веднъж този въпрос, статията е за вас.
    Всеизвестно е, че вегетарианството е въздържане от ядене на животинско месо и сродни продукти. То обаче поражда противоречиви мнения отностно това дали е удачно да се ядат яйца, млечни продукти и риба, когато си вегетарианец.
    Стриктните вегетарианци не ядат яйца, докато много други, които се смятат за такива, ядат. Яйцата често се отхвърлят на основанието, че те са носители на живот. Други хора ядат риба и също твърдят, че са вегетарианци.
    Вегетарианците с най-строг хранителен режим, се наричат “вегани” и стигат до там, че отказват да ядат всякакъв вид млечни продукти и мляко. А в Индия, където голяма част от населението са вегетарианци, млякото широко се консумира, заедно с неговите производни продукти, като претопеното масло – гхи.
    За повечето от нас смисълът да станем вегетарианци би бил много малък, ако яденето на месо нямаше отрицателни страни. Много заболявания, особено болести на сърцето, се свързват с прекомерната консумация на месо. Например, ескимосите изглежда, че доста добре преживяват изцяло на месна диета. Обаче, това което рядко се оценява е, че те в повечето случаи не живеят повече от тридесет години. Нещо повече, случаите на сърдечни заболявания и атеросклероза са доста чести сред тези хора. Сега и плюсовете на месото. То съдържа жизненоважните минерали желязо и фосфор, заедно с някои от витамините Б комплекс. Обаче те могат съвсем задоволително да бъдат получени от други вегетариански храни.
    На този етап е важно да изчистим едно широко разпространено погрешно схващане. Много хора вярват, че месото е превъзходен източник на енергия; че без него ще изпаднем в състояние на летаргия. Поради тази причина доста хора изяждат огромно количество месо. Всъщност месото, както и други протеинови храни, не е идеалния вид храна за доставяне на нужната енергия за тялото. Най-добрата храна за снабдяване с енергия са въглехидратите и мазнините като хляб, зърнени храни, масло и т.н. Тялото има нужда от определено количество протеини, за да може да изгради и поднови всички стари клетки. Ако тялото приеме повече от това количество чрез обработената храна, то просто оползотворява излишъка за задоволяване на нуждите си от енергия.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 19.01.13 08:54#2АлексАлексНовакРегистрация: 17.01.13Град: БургасОтговори: 3от: Да стана ли вегетарианец?За мен това е излишно глезене... :n: да вземем пример - гаджето ми. Видя, че нейни приятелки стават вегетарианки ...и... тя иска сега. :yawn: Питам я защо, тя: "Миии..."???
    Човек има нужда от всякаква храна - еднообразието убива всичко - може би съм мъж и затова разсъждавам така т.е. не се интересувам много от талията си или от др подобни неща, но отстрани всичко това ми изглежда като глезене
    ОтговорОтговор с цитат
  • 26.04.13 03:46#3Венцислава ИвановаВенцислава ИвановаНовакРегистрация: 25.11.11Град: -Отговори: 2от: Да стана ли вегетарианец?Аз пък съм вегетарианка от 15 години. Чувствам се прекрасно, здрава съм и не съм дебела.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 21.10.14 10:52#4viktoriqviktoriqНовакРегистрация: 25.08.14Град: СофияОтговори: 48от: Да стана ли вегетарианец?зависи на някои им е по-лесно други не могат и ден без месо за да си вегетариянец ако преди си била свикнала да ядеш месо ще е по-добре да ядеш млечни продукти за да си набавяш необходимите въглехидряти за организма оттам нататак ти ще си преценишОтговорОтговор с цитат
  • 16.09.22 02:51#5Потребител#319299Потребител#319299НовакРегистрация: 07.09.22Град: -Отговори: 1от: Да стана ли вегетарианец?Опитвам се да стана вегетарианец, защото просто не мога да приема, че това, което ям е било живо. ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest