Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Слънцестоенето и вещиците

Слънцестоенето и вещиците

  • 23.12.12 07:34#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Слънцестоенето и вещицитеНа 21 декември в 13:11 часа започна астрономическата зима и настъпи зимното слъцестоене. Това е астрономическо понятие, обозначаващо определено положение на Слънцето по неговия видим път върху небесната сфера. Най-често понятието се отнася само за две от положенията на Слънцето - т.нар. зимно слънцестоене и лятно слънцестоене. Слънцестоенето оказва пряко влияние върху дневното слънчево греене, а оттам върху климата. Така на различните слънцестоения съответстват различни моменти от годината, което ги прави важни за календара.
    Много от културите по света и почти всички езически религии почитат слънцестоенията и равноденствията като моменти с особено значение.
    По това време се организират тайнствени фестивали, извършват се обреди, свързани най-вече със земеделието и плодородието.
    Зимното слънцестоене е времето на умиране на старото слънце, на Стареца на света и повторното му раждане от Великата Богиня. В този момент слънцето се намира в най-ниската си точка, тогава съответно е най-дългата нощ и най-краткият ден, като слънцето спира хода си за три дни.
    В древността за тези три дни древните са казвали, че слънцето е мъртво и се ражда отново на 25 декември.
    Зимното слънцестоене или Юл, известно още като "нощта на Фин" се променя всяка година.
    В деня на Зимното слънцестоене медиумите отбелязват възраждането на Бога, който се връща, за да дари човешките сърца с топлина и плодородие.
    Според древния обичай вещиците използвали светлината на свещите, за да го подлъжат да излезе от утробата на майка си. Прието е свещите или маслената лампа на олтара да горят цяла нощ. Една легенда за този празник разказва, че по това време Кралят на дъбовете (или изтичащата година) води битка със Светия крал (на настъпващата година). Вещиците приемат Светия крал като дядо Коледа, който носи на главата си шапка в свещения червен цвят и се вози в шейна с осем (числото на Сабатите през годината) елена (символи на рогатия Бог).
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest