Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»И-дзин, книга на промените

И-дзин, книга на промените

  • 01.12.12 08:42#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89И-дзин, книга на променитеВекове наред в Китай хората са търсили помощ от Книгата на Промените. Особен интерес към нея е проявявал великият философ Конфуций, който дълги години я е изучавал и когато бил почти на 70 години, заявил:
    Ако ми бяха отпуснати още години живот , бих посветил 50 на изучаването на И-цзин, и така бих могъл да избегна големи грешки.
    Като основа на китайската философия и религия се смята от всички автори Книгата на Промените, или както още е известна – И-дзин, произнасяно на китайски, като ИИ ДЖИНГ. Не е известно колко стара е И-дзин, но се предполага, че датира от 2852 г. пр. н.е. и е създадена от легендарният император Фу Си, който е покровител на гадателството. Съдържанието й е систематизирано от император Уън през 1143 г. пр. н.е. Поясненията на книгата са направени от принц Джоу. Смята се, че известният китайски философ Конфуций издал пояснителни бележки към нея но, въпреки всички опити Книгата на Промените да се поясни , тя остава неясна, загадъчна и изпълнена със символизъм.
    И-дзин се състои от 64 фигури, образувани чрез комбинацията на шест непрекъснати и/или прекъснати линии. Основата на това гадаене е теорията, че всичко във Вселената се състои от двата основни вида енергии- ин и ян. Тези енергии могат да се начертаят символично, с прекъсната линия - ин енергиите, и с непрекъсната линия- ян. Съответно, прекъснатата линия означава отрицателен отговор, а непрекъснатата линия- положителен. Смята се, че именно от гадаене с да и не са се появили тези линии. Комбинирайки линиите по тройки, се образуват триграмите. Те са осем на брой и се наричат: кан – вода, кун – земя, джън – гръмотевица, сюн – вятър, циен – небе, дуй – езеро, гън – планина и ли – огън. Комбинацията на тези триграми създава хексаграмите. Всяка хексаграма има тълкувателно значение, което дава мъдър и точен отговор на поставения въпрос.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest