Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Петте линии на Пентаграма

Петте линии на Пентаграма

  • 29.11.12 07:28#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Петте линии на ПентаграмаКато астрономическа схема на движението на планетата Венера, пентаграмът се появява първоначално 4000 г. пр. н. е. в Месопотамия. Движението на Венера наподобява пентаграм - пет завъртания за осем години. В египетските гробници небето се обозначавало с пентаграм. Той е използван като символ от Питагорейците за техният таен орден. Пентаграмът е образуван от пет "златни" триъгълници, вписани в правилен петоъгълник. Всяка от петте линии, съставящи тази фигура, дели другата в "златна" пропорция. При питагорейците пентаграма, описана в кръг, означавала мълчание на посветения. Петте й края символизирали пет години мълчание и учение, които предшествали посвещаването.
    Може да се каже и, че символизира съвкупността от пет елемнта. Според западната традиция тези пет елемента са: Земя, Вода, Огън, Въздух, Дух. Според източната традиция са: земя, вода, огън, въздух, празнота.Тези пет елемента отговарят на определени принципи, част от микро и макрокосмоса и се наричат понякога Петте стихии или Петте първоелемента. Обърнатият пентаграм се интерпретира с негативното значение, т.е зло, дявол, магия ит.н.

    Първоначално пентаграмата е символизирала женското начало. Но с течение на времето това доста се е променило. Този символ е бил включен като част от кампанията на Ватикана за унищожение на езическите религии и похристиянчването. Църквата се борила с езичеството, като обявявала техните богове и богини, също и техните свещени символи, за Зло. В тази битка тризъбецът на Посейдон става вила на дявола, островърхата шапка на мъдреца става магьосническа и вещерска, а пентаграмата - знак на Дявола.
    Божествения смисъл
    Използването на Пентаграма датира от дълбока древност. Той е Соломонов знак и с този символ са си слежили много окултни школи с цел - своето духовно повдигане. Пентаграмът е символ на петте велики принципа: Любов, Мъдрост, Истина, Правда и Добродетел. Това са петте качества, които трябва човек да изработи в себе си, за да стане съвършен. Във всичко пулсира живият Бог и хората, рано или късно, ще осъществят Божия замисъл - чрез силите на Пентаграма да намерят пътя към истинкия живот.
    Според Дънов пентаграмът представлява пет велики и разумни течения в живата природа - течения на енергия и светлина, които индусите наричат "прана" или "течения на живота". Това са пет велики центъра, в които стават разумни процеси. Те съчетават в себе си пет положителни и пет отрицателни сили. Възходящите или положителните сили, се намират по върховете на Пентаграма, обърнат с върха си нагоре, а низходящите или отрицателните се намират във вътрешния петоъгълник, обърнат с върха надолу. Когато е “права” пентаграмата изразява същността на идеалния човек, у когото разумът владее над всички онези животински страсти и качества, които традиционно се приписват на елементите, като същевременно се намира в единство и хармония с тях.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest