Sanovnik.bg»Форум»Религия» Защо християните не харесват Дънов?

Защо християните не харесват Дънов?

  • 24.11.12 08:10#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89 Защо християните не харесват Дънов?Христос е, който е движил, движи и ще движи и "историчния", и "космичния", и "мистичния" живот на Земята и човечеството.
    Без Христа няма история.
    Без Христа няма "Космос", сиреч организиран и устроен свят.
    Без Христа няма "мистичен" живот. Той е великият вдъхновител на всички откровения във всички времена. Той е невидимият двигател на целия духовен живот на човечеството.

    За това свидетелства и Свещеното писание, в което Христос се явява централно лице. За това загатва и сам Христос в думите: "За мене писаха Мойсей и пророците." Мойсей, в широк смисъл, представя всички духовни водачи на човечеството, всички учени, философи, писатели, поети, художници, музиканти, които подготвят човешките умове за разбиране на Христа, на Божествената истина. Колкото и преходни да изглеждат техните произведения, колкото и променливи да са техните теории, те не са произволни, те се създават под влияние на един Всемирен закон на Духа, който работи у хората по един специален начин. Всички тези човеци следователно са работили за всестранното повдигане на човечеството, подготвяли са пътя за идването на Христа.

    Защото не е лесно един велик дух като Христа да дойде между човеците. Те трябва да работят усилено в течение на няколко хиляди години, за да дойде Христос между тях. Не се слиза лесно на Земята.

    Ала със своето слизане на Земята Христос откри нова епоха в развитието на човечеството. Той очерта пътя, по който единствено може да възлезе човешката душа към Бога. И затова той казва: "Аз съм Пътя, Истината и Живота."

    Пътят - разбран в широк смисъл на думата - това е движението на Духа в разумното прилагане законите на природата.

    Животът - това е хармоничното организиране на елементите и развитие на силите в Божествената душа.

    Истината - това е проява на единия Бог, Който създава условия за развитие на всички живи същества.

    Излязъл от Божествения свят на Истината и слязъл в материалния свят, Христос свързва човешките души със света на Истината, където се крият великите цели на всяко битие. Трябва да има една нишка, която да съедини човешките души, потънали в материята, с Бога. Само Христос е, Който може да прокара тази нишка - да съедини човеците с Бога. Защото Той, Който слезе от Божествения свят, носейки живот от света на Истината, възлезе наново в него, като по такъв начин очерта пътя, който води от временния живот към вечния.

    "А вечен живот е, казва Христос, да познаят Тебе, Единаго Истинаго Бога и пратения от Тебе Исуса Христа."

    Да познаят Бога - зародишите на Духа, условията, силите и законите, на които се крепи и по които се гради този величествен ред на нещата. И Христа - разумното начало, което излиза от единия Бог, носи живот на всички същества, направлява ги и ги съхранява, като ги свързва с първичния център на всичко, което е. Христос е пътят на онова разумно движение на душите, което ги води към вечния живот в Истината И затова, когато запитват Христа, защо е дошъл на Земята, той отговаря: "Аз затова се родих и затова дойдох в света, за да свидетелствам за Истината."

    Тези думи обаче са една математична формула. Въпросът за идването на Христа е един от най-дълбоките въпроси в човешкия живот. Ала мнозина смятат, че е лесно да се отговори на този въпрос. Те казват, че Христос дошъл на Земята, за да пострада и да спаси човечеството. Но идването на Христа на Земята не е въпрос на страдание. Страданието е вторично явление в живота на Христа - то далеч не е в състояние да определи този важен момент в историята на човечеството. Спасението, така както го схващат хората, също е едно частично разбиране на това велико събитие.


    Петър Дънов

    ...............

    Кое не ви харесва в изказванията на Дънов, уважаеми християни ?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 27.01.13 01:17#2АлексАлексНовакРегистрация: 17.01.13Град: БургасОтговори: 3от: Защо християните не харесват Дънов?Здравей, Мел
    "Християните" е много общо понятие - както сама знаеш делим се (говоря за християни като за нас, защото така е отправен въпроса ти) на католици, православни и протестанти - и това е най-малкия проблем - протестантите се делят на още пет клона, католиците са разпръснати по цялата Земя, имат понякога доста различни обреди и обичаи, обединява ги личността на папата (или, при по-глупавите от тях КУЛТА към личността му), а православните - такива, които празнуват Коледа на 25-ти и такива, които я празнуват на 7-ми... (а всъщност Исус е роден през лятото - традицията да се празнува зимата е заимствана от езическите култури и мита за раждането на новото Слънце).
    Доста голяма част от историята на християнството е свързана с разделения, за съжаление - но така е, когато намесваме политика с вяра...
    Петър Дънов е бил протестантски проповедник, учил е в Щатите (ако не се лъжа), по-късно създава свое собствено учение и методи на лечение, учението му е близко до нещата, които пише в "Евангелието на Мира" (неканонично евангелие, което е написано доста по-късно от другите Евангелия, намерено е в делва, в Египет в началото на 20 век, води се апокриф), може би се е водил по него, не съм запознат.
    Дотук за историята му, а сега - по същество. Може би, корена на проблема се съдържа в цитат от Евангелието (цитирам по памет) "И ще идват много в мое име - ще лекуват и знамения пред вас ще вършат, но те не са пратеници на Отца Ми!" Тук Исус ни предупреждава за "лъжеученията". Предполагам, че точно в думичката "лъжеучение" се крие проблема... думичка, подходяща за тулкуване и манипулиране на по-глупавите с чисто политически цели и фанатизиране на вярата... Също така, никъде в Библията не пише за прераждането. (тук поне Християните са единодушни)
    Лично за мен, той не е нищо повече от историческа личност - не мога да твърдя нищо повече за него - не съм го познавал лично, а и не съм запознат с учението му в детайли
    Дано да съм успял да отговоря на питането ти, все пак, ако нещо е останало неясно ми пиши ЛС, или питай някой по-запознат.
    Поздрави
    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.01.14 09:42#3antoaneta ardashesantoaneta ardashesНовакРегистрация: 02.01.14Град: СофияОтговори: 470от: Защо християните не харесват Дънов?Ще цитирам малък текст от Откровение на Йоан гл.22:18" Аз свидетелствам на всеки,който слуша думите на пророчеството в тая книга;АКО НЯКОЙ ПРИТУРИ НА ТЕХ БОГ ЩЕ ПРИТУРИ ВЪРХУ НЕГО ЯЗВИТЕ НАПИСАНИ В ТАЯ КНИГА." Цялото учение на Дънов изобилства с текстове, които не съответстват на Библията, а ги цитира,че са от нея и направените от него тълкувания отразяват собственото му виждане , а не на отците,които са проверени и изпитани.Разминаването между Дъновизъм и другите религии е съществено и не може да има нищо общо.Малката част,която цитираш не дава цялостната картина на неговото учение. За епохата, през която е живял, е изиграл ролята си. ОтговорОтговор с цитат
  • 26.08.14 01:57#4АнжелАнжелНовакРегистрация: 22.09.11Град: ДупницаОтговори: 13от: Защо християните не харесват Дънов?mihala :Ще цитирам малък текст от Откровение на Йоан гл.22:18" Аз свидетелствам на всеки,който слуша думите на пророчеството в тая книга;АКО НЯКОЙ ПРИТУРИ НА ТЕХ БОГ ЩЕ ПРИТУРИ ВЪРХУ НЕГО ЯЗВИТЕ НАПИСАНИ В ТАЯ КНИГА." Цялото учение на Дънов изобилства с текстове, които не съответстват на Библията, а ги цитира,че са от нея и направените от него тълкувания отразяват собственото му виждане , а не на отците,които са проверени и изпитани.Разминаването между Дъновизъм и другите религии е съществено и не може да има нищо общо.Малката част,която цитираш не дава цялостната картина на неговото учение. За епохата, през която е живял, е изиграл ролята си.

    Tо да е само Дънов,да изопачава библията,то колко много хора си прислагват и още колко повече се подвеждат по грешни тълкувания...
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest