Sanovnik.bg»Форум»Религия»Защо се пости преди Коледа

Защо се пости преди Коледа

  • 15.11.12 08:52#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Защо се пости преди КоледаЗапочват Коледните пости, предхождащи празника Рождество Христово.
    Според Християнския календар Коледните пости започват на 15 ноември. На Коледни заговезни – деня преди започване на постите за последно се яде блажно. На този ден се коли голяма кокошка, която се приготвя с кисело зеле. Правят се също тиквеник с орехи и пълнени чушки с боб. След вечерята стопанката на дома измива и скрива дървената лъжица, с която е сипвала блажните храни и в следващите 40 дни (до Коледа) няма да я използва.
    След деня в памет на св. апостол Филип започва четиридесетдневният пост, наричан често "четиридесетница на ап. Филип". Установен е сравнително късно, в чест на Раждането на Спасителя, за да се очистят християните чрез покаяние, молитва и пост и с чисто сърце, душа и тяло благоговейно да посрещнат явилия се в света Син Божий. През дните на поста преди Рождество Христово са празниците на много старозаветни пророци, предсказали раждането на Спасителя.
    По своята строгост Рождественският пост отстъпва на Великия и Богородичния пост и не се различава от Петровия.
    Преди Коледа вярващите християни постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.
    Коледният пост не е така строг като Великия пост и се разрешава да се яде и риба.
    Основната цел на поста е като потискаме желанията на тялото, да възстановим нарушената хармония между духовното и плътското в себе си. В този период трябва да освободим тялото от токсините, но и да "изчистим" душата и ума си.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest