Sanovnik.bg»Форум»Религия»Планът за сътворение на Земята

Планът за сътворение на Земята

  • 06.11.12 12:48#1vqrna na isus vqrna na isus НовакРегистрация: 22.08.11Град: ПерникОтговори: 32Планът за сътворение на ЗемятаДен 2 – Планът

    А земята беше безформена и празна и тъмнина покриваше бездната (вж. Битие 1:2).

    Еврейската дума, която е преведена „без форма”, е тоху, която е определена като „опустошение, пустиня.” В KJV тази дума е преведена още като „бъркотия, празно място, нищо.” Смисълът е, че Святият Дух може да направи славно творение от най-опустошеното място. Той също може да роди славно ново творение от най-опустошения, объркан и празен живот.

    Най-важната стъпка във всяко пътуване е първата. Ако ще стигнем там, за където сме тръгнали, ние трябва да знаем къде сме. Господ също изглежда се наслаждава в началото с това, което е безформено и празно. Или, можем да кажем, че Той обича да започва с чисти платна. Една от най-чудесните истини на християнството е, че когато идваме при Него, ние сме новородени и всичко става ново. Част от добрите новини на евангелието е, че в Христос ние можем да започнем наново. Не само започваме някои неща наново, но всички! Когато силата на Неговия кръст започне да работи в нашия живот, ние сме изкупени и силата на изкуплението тече през нас, за да изкупи всичко в нашия живот.

    Някои преводачи са превели „безформена и празна” в Битие 1:2 като „хаос.” Това също има важно приложение. Ако Святият Дух взе земята, която беше в такъв хаос, и роди творение с такава красота и симетрия, Той може да направи същото с всеки живот, който Му е предоставен. Без значение в какъв хаос е нашият живот, Той не само ще поправи всичко,но Той иска да го направи и славно.

    Наблюдавайки как Святият Дух да носи ред и нови начала в нашия живот, ние можем да научим много за Господа и Неговите пътища. Въпреки че започваме отначало, нека да не правим същата грешка, като мислим, че имаме мъдростта и знанието да направим това правилно. Когато сме новородени, ние идваме до познаване на нашата пълна зависимост от нашия Творец. Единствено това ще ни направи способни да избегнем капаните напред по пътя, така че да не падаме отново в същите грешки. Апостол Павел заяви:

    Защото помислете за вашето призвание, братя, че няма мнозина мъдри според плътта, няма мнозина могъщи, няма мнозина благородни;

    но Бог избра глупавите неща на света, за да посрами мъдрите, и Бог избра слабите неща на света, за да посрами нещата, които са силни,

    и долните и презрените неща на света избра Бог, нещата, които ги няма, за да унищожи тия, които ги има,

    за да не се похвали никой човек пред Бог (1 Коринтяни 1:26-29).

    Всяко ново и свежо движение на Бог в историята на църквата започва с тези, които не знаят наистина какво правят или накъде отиват. Както Авраам, те трябва да напуснат страната, която има форма и съдържание, за да търсят Бог в място, което все още е безформено и празно. Точно както Павел трябваше да бъде поразен със слепота в естественото, за да може да вижда в духа, ние също трябва да се изпразним от нашето виждане, преди да погледнем към Него. Обаче, Господ не ни оставя в това състояние, но започва да ни показва какво гради Той. Тогава Той може да ни даде плановете за голямата къща, която Той иска да прибавим към славния град, който Той строи.

    В началото на нашето пътуване ние трябва да разберем, че не просто вземаме някакъв случаен курс, но това е част от Неговия план за нас. Всичко изглежда да е безформено и празно в началото, но като следваме движението на Неговия Дух, едно ново творение, нашият нов живот в Него започва да взема форма. Всъщност, Божият план за нас е толкова обширен, че Той ни познаваше преди основаването на света, а също и нашето призвание е било известно още от това време. Основата на нашата цел за нас е да станем съобразени с образа на Исус Христос – да станем като Него и да вършим делата, които Той вършеше. Този призив е върху всеки вярващ. Той също е дал на всеки от нас да играе много специфична роля в Неговия цялостен план. Това трябва да бъде нашият стремеж да търсим нашата част в Неговия план.

    Авраам можеше да не знае къде отива, но той знаеше какво търсеше. Той остави всичко, за да бъде част от това, което Бог градеше. Това също е нашият стремеж да бъдем част от това, което Бог прави.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest