Sanovnik.bg»Форум»Феномени и Загадки»Мистериите на кирилицата

Мистериите на кирилицата

  • 05.11.12 07:28#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Мистериите на кирилицатаГлаголицата е създадена съгласно византийската външна политика през 9 век с цел славянските народи да не възприемат християнството от Рим. Ромейските дипломати, братята Кирил и Методий, са изпратени във Великоморавия през 863 г., където въвеждат глаголицата и създават книжовни центрове, но след смъртта на Методий (Кирил умира по-рано), просветното дело на двамата братя е унищожено от немските духовници. Традиционно кирилицата е приписвана на ученика на Кирил и Методий, Климент Охридски, а името ? — в чест на Константин-Кирил Философ. Подобно на латиницата, за основа на новата азбука е използвана гръцката азбука, която от своя страна произлиза от финикийската.
    Голяма мистерия витае около названието „кирилица“, което не е открито в нито един български средновековен извор, то е въведено много по-късно и е резултат от грешна научна теория, базирана на следното изречение от „Кратко житие на Климент Охридски“:
    „Изобретил и други форми на буквите за по-голяма яснота от ония, които изнамерил мъдрият Кирил.“ В това сведение всъщност се казва, че Климент Охридски е разработил по-опростен и удобен глаголически шрифт, така че с „кирилица“ би трябвало да се нарича азбуката, която създава Константин-Кирил Философ, а „климентица“ трябва да се нарича именно шрифтът, който е разработил и въвел Климент Охридски.
    Цар Симеон I имал амбиция за обща империя на българи и ромеи, в която има две съвместими азбуки, гръцката и производната й кирилица - не случайно най-старият вариант на кирилицата съдържа всички гръцки букви.
    В исторически план кирилицата, заедно с глаголицата, е едната от двете азбуки, използвани при записването на старобългарския книжовен език. В наши дни кирилицата е широко разпространена, както сред южните и източните славянски народи, така и сред неславянските народи в Русия. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз, а до ХІХ век се е ползвала и в Румъния. Първото сигурно използване на понятието кирилица датира от ХІХ век в Русия, където след реформите на цар Петър I и въвеждането на гражданската азбука под „кирилица“ се е разбирало старото уставно писмо, противопоставено на новата гражданска азбука.
    1500 ръкописа на кирилица живеят в хранилището на Народната библиотека. Като Енинския Апостол от 11 век - най-старият запазен в България кирилски ръкопис. Той ни връща при глаголицата - писмото на Свети Кирил, който използва различни азбуки, но в основата слага своята християнска идея.
    Буквата "А" е представлявала кръст!
    Кръгът е Вселената и Христос, а триъгълникът - Светата Троица. Голямата мистерия започва по-късно около названието "кирилица". Дали авторът е от кръга на цар Симеон или друг, той е използвал съвършената логика на глаголицата, в която звуците и буквите са в пълна хармония. Но кирилицата е получила нов дизайн и името на своя вдъхновител, стъпвайки на добре познатите гръцки букви.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest