Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Светът е като огледало

Светът е като огледало

  • 04.11.12 07:21#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Светът е като огледалоСветът се държи двояко. От една страна, всичко ставащо на мате­риално ниво е горе-долу разбираемо и обяснимо от гледи­ще на законите на естествознанието. Но от друга страна, когато се сблъскаш с явления на фино ниво, тези закони престават да са в сила. Получава се някаква странна картина: светът сякаш иг­рае на криеница с човека, нежелаейки да разкрие истинска­та си същност. Учените тъкмо открият закон, обясняващ едно явление, и тутакси възниква друго, което не се вмества в рамките на предишния. И това преследване на истината, изплъзваща се като сянка, продължава непрестанно. Но има още нещо интересно: светът не само крие действителното си лице - той с готовност приема облика, който му приписват.
    Не си струва да питаме света кое е първично - материята или съзнанието. Той ще сменя маските си, обръ­щайки се към нас със страната, която искаме да видим. Пред­ставителите на различните учения спорят, като доказват про­тивоположни гледни точки, но реалността произнася безстра­стната си присъда - всъщност всички са прави. Светът е като огледало. В него буквално се отразяват всичките ни представи за действителността, как­вито и да са. Светът винаги ще се съгласява с онова, което мислим за него, и същевременно постоянно ще се изплъзва от правдив отговор. Всъщност всичко е много по-просто. Не е нужно да се търси абсолютната истина в отделни­те прояви на многоликата реалност. Необходимо е да се приеме само фактът, че тя прилича на огледало с две стра­ни - физическа, която можем да пипнем, и метафизична, лежаща, извън пределите на възприятията, но не по-малко обективна. В наше време науката работи с онова, което се отразява в огледалото, а езотериката се опитва да го погледне от другата страна. Тъкмо за това е целият спор.
    И все пак какво се крие там, от обратната страна на дуалното огледало?
    От другата страна се намира пространството на ва­рианти - информационна структура, в която се съхраня­ват сценариите на всички възможни събития. Броят на ва­риантите е безкраен, както е безкрайно множеството възможни положения на точка върху координатната систе­ма. Там е записано всичко, което е било, е и ще бъде. Всяко събитие в нашия материален свят представлява материал­на реализация на един от многото варианти. Къде е пространството на варианти? От гледна точка на нашето триизмерно възприятие то е навсякъде и никъде. Може да е извън пределите на видима­та Вселена, а може да е и във вашата чаша с кафе. Във всеки случай не е в третото измерение. Парадоксът е, че всички ние отиваме там нощем. Съни­щата изобщо не са илюзия в нашето обикновено разбира­не. Човек безгрижно причислява сънищата си към област­та на фантазията, без да подозира, че те отразяват реални събития, които са се случили или ще се случат.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest