Sanovnik.bg»Форум»Астрономия»Очаква ни астрономическа атракция

Очаква ни астрономическа атракция

  • 29.10.12 08:04#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Очаква ни астрономическа атракцияСветлинното шоу на Халеевата комета, видимо на Земята.
    Около 20 метеора на час ще падат тази неделя от полунощ до призори. Това ще е пикът метеорния поток Ориониди. Особеностите на тези метеорити са, че са бързи, бели и оставят тлеещи следи. Метеорният дъжд е започнал на 4 октомври и ще продължи до 7 ноември. На 20-ти октомври е неговата кулминация.

    По време на шоуто метеорите ще навлизат с голяма скорост в атмосферата на Земята, ще се нагряват повече и затова ще са по-ярки и по-светли, почти бели. Повече метеори ще се виждат във втората половина на нощта. По-качествено ще се открояват те в небето извън населените места, където т.нар. светлинно замърсяване няма да разваля фона за астрономическата атракция.

    Частиците носят името на съзвездието Орион, наричано от народа у нас Рало или Ралица. Орионидите са сред петте най-мощни метеорни потока. Халеевата комета дава два метеорни потока годишно. Другият поток се нарича Аквариди и е активен през май. Този месец е пикът на Орионидите, които всъщност са активни от 4 октомври до 14 ноември. Халеевата комета е една от най-известните комети, която се наблюдава вече повече от 2000 години. Ядрото на кометата е с размери приблизително 16 на 8 на 8 километра.

    Небесното тяло се споменавана в китайски хроники, датиращи поне от 240 г. пр. н. е.
    Последните ?й приближавания до Слънцето са през 1910 г. и 1986 г. При преминаването от 1986 г. към нея са насочени пет космически сонди - от СССР, Япония и Европейската общност. В програмата за изследване на Халеевата комета се включи и България чрез обсерваторията на връх Рожен.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest