Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Кой всъщност си ти?

Кой всъщност си ти?

  • 26.10.12 09:11#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Кой всъщност си ти?Къде си ти? Кой си ти? Когато ни попитат кои сме, ние обикновено започваме да рецитираме разни исторически факти. „Аз съм еди кой си. Така са ме кръстили моите родители. Учил съм еди къде си. Сега работя еди какво си." Ето как си сътворяваме цяла една биография. Само че будистът ще каже: „Зарежи тези неща, това не си ти. Случили са се разни истории, които вече са отминали. Аз искам да видя кой си ти в действителност, този, който си сега." Никой обаче не знае кой е този негов „той", защото просто не познаваме себе си, освен ако не се вслушаме в отзвука от нашите дела и не се консултираме със собствените си спомени. Но тогава истинският ти „аз" те връща на същия въпрос: „Кой всъщност си ти?".
    Буда е бил реформатор в най-висшия смисъл на думата: някой, който иска да се върне към оригиналната форма и да я реформира съобразно потребностите на конкретната епоха. Буда не е лично име, а титла, също както Христос означава „помазаният", а не е фамилията на Иисус. Така и Буда не е фамилията на Гаутама, а означава „този, който се е пробудил" (от санскритския корен буд-, „да зная") Буда е пробудилият се човек, открил кой е той. Но будизмът си има и една съществена особеност с която се различава от индуизма: той не ти казва кой си, защото в него няма такава идея или понятие. Будизмът не се интересува от понятия, а единствено от прекия опит.
    Много хора искат религията да бъде нещо сигурно, за което да се хванат. Будистът обаче ще ти каже да отрежеш тази „дръжка". Щом си се хванал за нещо, значи, нямаш религия. Ти си наистина там, само когато си се „пуснал" от всичко и твоят здрав разум или щастие не зависи от някаква фиксирана идея или вяра. Сигурно си мислите, че будизмьт е нещо адски деструктивно, защото руши всичко и не вярва в Бог. Да, будистът не вярва в безсмъртието на душата си, нито пък търси утеха в идеята, че ще живее и след смъртта си. Той приема абсолютно факта, че животът е нещо преходно. Няма нищо, за което да се хванеш, така че просто се пусни. Няма никой, който би могъл да се хване за нещо - когато и да било. Това е посланието на будизма - да приемеш този факт. Но ако го направиш, ще видиш, че си мерил нещо много по-добро от всяка вяра, защото вече разполагаш с нещо истинско, само че не можещ да кажеш какво е то.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest