Sanovnik.bg»Форум»Мистика и Езотерика»Ангели с много имена

Ангели с много имена

  • 26.10.12 09:10#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Ангели с много имена
    Всички религии изповядват съществуването на свръхчовешки умни Същества и ги наричат с различни имена. Индусите и будистите ги наричат Деви, Светещи. Евреите, християните и мюсюлманите - Архангели и Ангели; персите - седемте Амешасненти, с техните пълчища подчинени служители, включително и Фарохарите.

    Девите или Ангелите са служители на Бога - живи умни същества, вечно заети с работа, посредством това, което се нарича "естествени закони". Те са агентите на божествения Ум в неговата непрекъсната деятелност, защото Бог "прави ангелите Свои вестители", "служители Негови, които вършат Неговата воля". Тези "Господари на чистотата" са управителите на духовния и материалния свят, "Господари над тези, които живеят на земята, Господари над хвърчащите, Господари на тези, които се движат със скокове, господари над копитните."
    Индийските и будистките писания са пълни с указания и описания на Ангелите и за други светове, освен нашия. Сам Буда казва, че той познава тези светове и техните обитатели. Според индийските свещени писания творецът създал великите пълчища Светещи (Деви) - едни във връзка с хората и други за да ръководят и оживяват природните закони. Те са произлезли от Твореца преди човешкия род. Те имат много имена, но всички черпят своето съществуване и сили от единия Бог.
    "Всички Светещи са (съставляват) Аз-ът, всичко се покои върху Аз-а" и дали употребяваме техните имена или не, всяка власт произхожда само от Бога, както и всеки авторитет в една държава произлиза от името на Царя, въпреки че е упражняван и прилаган от неговите чиновници. Едни се занимават с управляването на законите на природата, други помагат на хората и отговарят на молитвите им за материални неща: "Които жадуват земни успехи - принасят на земните божества (Светещите) жертви", но духовният човек не се моли на тях, защото те помагат само за светски успехи, "блага краткотрайни". (Всеобщата религия - Ани Безант)
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest