Sanovnik.bg»Форум»Съновник»Какво са символичните сънища

Какво са символичните сънища

  • 19.10.12 08:43#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Какво са символичните сънищаСимволичните сънища идват от подсъзнанието ни и са отражение на вътрешния ни свят на вдъхновения и интуиции. Този свят е населен с чувства, по-голямата част от кои­то не могат да бъдат изразени с думи. Думи като страх, гняв, любов и омраза са само лепнати етикети и смисълът им не може съзнателно да бъде обогатяван чрез интелекта. В замяна на това чрез интуицията си можем да почерним от тях много и именно тук влиза в сила символиката на сънищата, защото тя играе за ин­туицията същата роля, каквато думите за ума.

    Ние не познаваме вътрешния свят така добре как­то външния, който го засенчва, защото още от детство­то ни учат да държим чувствата си на верижка и да ги потискаме, по възможност напълно. Когато едно дете „изпадне в криза", това се счита едва ли не за срамно, при това как другояче то би могло да изрази онова, което думите са неспособни да изкажат. Дори и най-интелигентният възрастен човек не би могъл да го сто­ри. Ето това е полето за изява на символиката на съни­щата. При децата фрустрацията на чувствата се осво­бождава по време на сън и забранените чувства и разо­чарования се изявяват под формата на кошмари. Впро­чем, родителите неволно допринасят за това състояние на нещата, като отказват да приемат, че кризите и съ­нищата на детето са символичен израз, който не изпол­зва средствата на езика.

    Символичните сънища отразяват чувства и вълнения, но не всички те са свързани с комплекси или психологически травми. Много от тях са причине­ни от внушения, интуитивни възприятия, божии посла­ния или послания на ангели небесни или други безп­лътни духове. Тук намират поле на изява също и пси­хическите изживявания и универсалните първообрази. Трябва обаче да внимаваме да не объркаме даден сим­вол с друг, както се прави от някои парапсихологически кръгове, защото това само ще ни отдалечи от ис­тинския смисъл на съня, а няма да ни доближи до не­го.

    В маркетинга познават до съвършенство движещите сили на символиката. Техните рекламни кампании и промоции са почти изцяло изградени на основата на тези двигатели, защото те отлично знаят, че силата на въздействието в крайна сметка винаги се възнагражда­ва добре, особено финансово! Светът на ежедневието ни изобилства с ловки внушения на символите, понеже всички реклами, касаещи бита ни, са насочени преди всичко към сърцето ни, а после към разума, за да уда­рят в крайна сметка по кесията ни. И все пак колкото и да са хитри тези уловки и каквито и количества бензин да ни карат да сипем в резервоара на колата си под претекста, че едновременно с него вливаме в мотора мощта на истински тигър, сънищата ни са безкрайно по-изобретателни.

    Проблемът се състои в превода на символите в разбираеми елементи, макар че в крайна сметка, това не е толкова трудно, след като веднъж сме доловили разликата между интуицията на сърцето и логиката на разума. Вярно е, че тези два свята са тол­кова различни, колкото се различават и петте ни сетива едно от друго, а всеки знае колко е трудно да опишеш даден звук с речника на обонянието! Става дума за сис­теми и средства за представяне на нещата, като всяка от тях борави със свой арсенал от данни и правила и всички те са способни да изразят едно и също нещо, но по различен начин.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest