Паранормалните способности

  • 17.10.12 10:58#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Паранормалните способностиПаранормалните способности понякога се считат от непросветените за обикновени съвпадения. Какво обаче показват редица проучвания? Те отчитат, че близо 50 % от хората са имали директна среща с непознаваемото и вярват в екстрасенсорните сили. Някои експерти са убедени, че шестото чувство е достояние на целия човешки род, но с технологичния бум тези способности закърняват.
    Биологът Рюпърт Шелдрейк например твърди, че за да се обяснят тези екстра способности на хората, трябва да се задълбочат изследванията върху инстинктите на животните като способността на птиците и рибите да знаят къде отиват. Според други теории паранормалните способности са част от нашия първичен инстинкт, тоест - активират се в екстремни ситуации. Паранормалните способности се възприемат като нещо нормално в технологически изостаналите общества. Австралийските аборигени например или бушмените от пустинята Калахари в Югоизточна Африка ги считат за неизменна част от своя живот. Не един и двама изследователи по тези земи отбелязват, че африканските номади често променят рязко посоката си на движение без видима причина. Обясняват това си поведение с усещането, че наблизо има вода или дивеч. Мъжете ловци усещат с точност до минутата раждането на своите деца, макар семействата им да са на хиляда километра. Всъщност бушмените се озадачават как нашата раса не усеща подобни неща.

    Много академици по цял свят се заемат да изследват феномените. Започнали през 1882 г., когато група специалисти от Кембридж основават Обществото за психични и паранормални проучвания, изследванията на паранормалните сили са продължени от психолозите в университетите на Харвард и Станфорд в САЩ, университета на Гронинген в Холандия и др. Луиза Рине провежда мащабно проучване над 10 000 случая на паранормални явления и констатира, че определени състояния на съзнанието са по-благоприятни за ясновидство. Близо 60 % от пророчествата възникват по време на сън
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest