Sanovnik.bg»Форум»Психология и Психотерапия»Хронично безсъние. Борба с недоспиването

Хронично безсъние. Борба с недоспиването

  • 10.10.12 09:39#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Хронично безсъние. Борба с недоспиванетоВсеки човек има периоди на безсъние или така наречената инсомния. Но ако това се задълбочи първото, което не трябва да правите е да прибягвате до крайности – медикаменти.

    Какво е инсомния?

    Безсънието е невъзможност да се заспи или да се будите често, да имате накъсан сън. Необходими са от седем до осем часа минимум за тялото да се възстанови и човек да се чувства отпочинал на сутринта.
    Според MayoClinic.com симптомите на безсънието включват:
    * Дневна сънливост
    * Чувство на отпадналост през деня
    * Трудност в концентрирането
    * Стомашни проблеми

    Хроничното безсъние може да доведе до здравословни проблеми. Тъй като сънят е жизнено важна част от здравословния начин на живот, ако не можете да получите необходимото количество от него, здравето в крайна сметка ще страда. Безсънието може да доведе до психични нарушения като депресия или тревожност, и това може да увеличи риска от инфекции и други заболявания като високо кръвно налягане и диабет.
    Затова ако имате проблеми със съня има предписания и поведенчески терапии, които ще ви помогнат.
    Можете да опитате да направите промени в начина си на живот, диета и навици преди лягане, за да намалите симптомите на безсъние, преди да поемете по пътя към хапчетата.

    Промяна в начина на живот

    * Увеличаване на физическото натоварване през деня: Редовните упражнения могат да помогнат за подобряването качеството на съня чрез подобряване на цялостното ви здраве и намаляване на стреса.

    * Намаляване на стреса. Стресът от работата или живота може да доведе до трудности в заспиването. Трябва да се опитате да изчистите главата от стресовите ситуации и преживяния през деня преди лягане, или ще продължите да мислите за тези събития и това ще бъде пречка към целта. Вземете си релаксираща вана или душ преди лягане – това помага много.

    Промени в диетата

    * Пийте билкови чайове преди лягане: Различните чайове също могат и имат успокояващи свойства – особено ако се консумират преди лягане. Един пример за това е чая от лайка.
    * Консумирайте по – малко кофеин и алкохол, които имат стимулиращ ефект. Кофеинът стимулира мозъка и сетивата ви. Алкохолът може да ви направи сънливи в началото, но след това често ще се будите в средата на нощта.
    * Ядене преди лягане: храненето преди лягане със ястия съдържащи захар или въглехидрати 30 минути преди лягане често могат да ви успят и да намалят риска от безсъние.

    Суплементи

    * Мелатонин: Мелатонинът се образува естествено в организма и се отделя в кръвта по време на ядене, като насърчава съня. Дозировката за мелатонина е между 0,3 и 5 мг на ден. Най – много има в пуйката и прясното мляко.
    * Валериан: Валерианът е билка, която е показала известна полза в борбата с инсомнията. Препоръчваната доза варира от 400 до 900 мг на ден.
    * 5-HTTP: Някои изследователи смятат, че недостигът на веществото триптофан може да доведе до безсъние. Добавката 5-HTP съдържа триптофан и може да ви помогне да увеличите вашите нива на серотонин. Ниските нива на серотонин могат да бъдат свързани с депресия и безсъние. Добавянето на тази хранителна добавка може да подобри сънните навици, но не забравяйте да се консултирате с вашия лекар, особено ако вече приемате лекарства за депресия.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 11.10.12 09:50#2мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266от: Хронично безсъние. Борба с недоспиванетоМиличка много интересни теми подхващаш, но ако може да си позволя една забележка към вас лично,
    нека са малко по кратки за да се чете по лесно.
    Извинявам се ако нещо съм обидила,но няма нищо задкористно искам само да се четат това е понеже са доста интересни, но дългите теми не са добро четиво затова си позволих малко да вметна по кратичко нищо повече.
    успех
    ОтговорОтговор с цитат
  • 28.12.14 08:00#3ЙониславЙониславНовакРегистрация: 28.12.14Град: ВарнаОтговори: 10от: Хронично безсъние. Борба с недоспиванетоАз съм на мелатонин амброз ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest