Sanovnik.bg»Форум»Изчезнали цивилизации и древни култури»Според вас съществува ли Атлантида?

Според вас съществува ли Атлантида?

  • 09.12.10 09:16#1ИваИваНовакРегистрация: 02.12.10Град: -Отговори: 23Според вас съществува ли Атлантида?“ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНИ” СЪВПАДЕНИЯ НА ДАННИТЕ НА ПЛАТОН С НАШИТЕ ЗНАНИЯ

    Големите дълбини по крайбрежието на Пелопонес
    Земята на праатиняните била описана така: “Тя цялата се простира от континента навътре в морето, като нос, и от всички страни е потопена в дълбокия съд на залива”. Древните гърци не са могли да предполагат наличието на дълбочина по-голяма от няколко десетки метра. Впрочем, възможно е изхождайки от наличието на стръмни брегове, Платон да е направил правилен извод, че някъде там, където скалите рязко се спускат в морето, дълбочината трябва да е по-голяма.

    Процесът на опустошаване
    “ … И ето остана, както се случва с малките острови, в сревнение с предишното им състояние, само скелета на изтощеното от недъзи тяло, когато цялата мека и тучна земя се оказва опустошена и само контурите на острова са пред нас.” Това е доста точно описание на процеса на опустошаване, при който повърхността се оголва. Подобен процес наистина протича по цялото Средиземноморие и в Гърция. В следствие на обветрянето нищо не се задържа на повърхността на планинските склонове, останали без дървета и промити от морето. Съвременната карстова повърхност на земите на Гърция изглежда точно така.

    Почвата и горите като регулатори на движението на водата
    В диалога “Критий” Платон пише: “… водите, изливани от Зевс всяка година не изтичаха както сега, спускайки се по оголената земя към морето, а в изобилие се просмукваха в почвата, образуваха тиня и се запазваха в глинените тераси, за това навсякъде нямаше недостатък на ручеи и реки.” Платон отново показва такива знания, които в древна Гърция никой не би могъл да притежава.

    Местоположение на храма на Нейт в Египет
    В началото на диалога “Тимей” се казва: “Има в Египет, на върха на Делтата, където Нил се разделя на отделни потоци, ном (гръцко название на основна административна единица), наречен Сайски; главният град на този ном - Сайс … Покровителка на града - някаква богиня, която на египетски се нарича Нейт …” Това описание напълно съответства на действителността.

    Земетресение и наводнение
    При описанието на гибелта на Атлантида Платон поставя заедно тези две природни бедствие. Според съвременната геология, те се случват едновременно по време на цунами. Приблизително вкъм ХV в.пр.н.е. е изригнал вулкана на остров Тир, разположен в Егейско море. Голяма вълна цунами достигнала тогава Гърция, Крит, Египет и други части на Източното Средиземноморие. По мнението на някои изследователи, спомените за тази катастрофа са послужили на Платон като източник за описване гибелта на Атлантида.

    Персийските войни
    Платоновото описание на войните между праатиняните и Атлантида много напомня войните водени между гърците и персите. И тук Атиняните били принудени да воюват сами, освободили малоазиатските гръцки градове от персийско робство, а от своя страна искали да подчинят Гърция “с един удар”.

    Крит
    Описанието на остров Атлантида напомня на Крит, както по релеф, така и по природни данни. Столицата на Атлантида често бива сравнявана с Тир или с Картагена. Шултен пише, че системата от три концентрично разположени защитни стени е характерна за античните средиземноморски градове.

    Храмът
    “Имало и храм посветен единствено на Посейдон, който бил дълъг един стадий, широк три плетра и с пропорционална височина.” Това означава, че храмът е бил дълъг 190м, и широк 90м. Пропорция 2:1, която е напълно обичайна за гръцките храмове. В. Брандщейн привежда като пример Партенона - 69м./31м. и храма на Аполон в Милет - 109м./51м. За храма на Посейдон Платон пише, че е бил обграден от златна ограда, но същото се е казвало и за храма на Афродита в Кипър. Склуптурата на Посейдон в колесница, теглена от шест крилати коня, в обкръжението на сто нереиди върху делфини, много напомня на склуптурата на Скопас.

    Металите
    Платон пише, че островът на атлантите бил богат на метали, което е странно за Атлантическия океан, но е естествено за Средиземно море. Съдейки по описанието на металите, това са могли да бъдат Кипър или Ибиса (Испания).


    НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В ДАННИТЕ НА ПЛАТОН И НАУЧНИТЕ ИСТОРИЧЕСКИ ДАННИ

    1. От диалозите на Платон следва че са съществували развити цивилизации на остров Атлантис и в Гърция преди 11'500 години. Най-древните цивилизации, известни на науката днес, са тези на Месопотамия и Египет, а те се отнасят към началото на четвъртото хилядолетие пр. Христа. Платон пише за писмеността на атлантите, но най-древните писмени паметници също се датират към ІV хилядолетие пр.н.е. и принадлежат отново на Египет и Месопотамия. Ж. Демюл привежда данни за това, че най-древното селище, чиито жители са се занимавали със скотовъдство на територията на Гърция, се отнася към средата на осмото хилядолетие пр.н.е.

    2. Според Платон, атлантите са познавали златото, оловото, среброто, медта, орихалк и желязото. Това означава, че са живяли в желязната епоха и са водели войни въоръжени с желязни оръжия. От тук следва, че и праатиняните също са били въоръжени с подобни оръжия, иначе не биха могли да победят атлантите. Но на съвременната наука е известно, че жилязото се е появило в Гърция не по-рано от ХІ в. пр.н.е. Има автори, които обясняват това несъответствие. Например, Н.Ф.Жиров пише, че в епизода с лова на бик “без желязо” се подразбира не наличието на желязно оръжие при атлантите, а наличието на култови предмети от този метал, вероятно от метеоритен произход. Също така не е много ясно, що за метал се крие зад наименованието орихалк (орихалк дословно преведено означава “метал от планината”). В литературата има достатъчно много мнения по този повод. Някои са напълно приемливи, други направо фантастични. Вероятно това е била сплав на мед с някакъв друг метал, например цинк (по-късно, римляните наричали цинка orichalcum или aurichalcum).

    3. Платон пише, че от главния град на Атлантида към морето бил прокопан километричен канал с ширина сто метра и дълбочина 30м. (?!) Потапянето на големите океански съдове в наши дни е 10-12м, а най-огромните плавателни канали имат дълбочина 12-15м.

    4. Платон пише, че островът имал правоъгълна форма със страни 2000 и 3000 стадия (579х386=223'494 кв.км.) Преди да даде тези данни той описва острова като по-голям от Либия (Африка) и Азия (Мала Азия) взети заедно. Това е още едно явно несъответствие. Дори да вземем географските познания не на древните гърци, а на още по-древните праатиняни, излиза, че известната им тогава територия на Африка е била с много по-голяма площ.

    5. Платон пише, че армията на главния остров на Атлантида се състояла от 840'000 войни, 120'000 конници и 10'000 колесници, флота наброявал 1200 кораба с 240'000 матроси. Херодот дава следните данни за персийската армия на Ксеркс: 1`700`000 пешаци, 80`000 конници, 1200 големи кораба и 3000 малки съда. В края на краищата повечето историци смятат тези цифри за доста преувеличени. По мнението на Д.Каган, може да става дума за 180`000 войни и 800 кораба. Така че, напълно е възможно, Платон да е взел описанието на армията от Херодот.

    6. Изхождайки от размера на армията може да се съди за населението на Атлантида. Получава се 20-30 милиона, но тогава как така учените смятат, че общото население е наброявало 1,5 млн. души


    Има още много интересни факти и предположения за Атлантида и ще се постарая да вместя някой от тях в тази тема. Според вас съществува ли Атлантида?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 10.11.12 10:21#2БетаБетаНовакРегистрация: 07.11.12Град: -Отговори: 2от: Според вас съществува ли Атлантида?да, съществувала е някаква развита цивилизация, която поради една или друга причина е изчезнала, но не съм съгласна, че това е било преди 11'500 години. Става въпрос за грешка в датировката. Има данни за бедствие засегнало цивилизацията на атлантите от 6 900 години. ОтговорОтговор с цитат
  • 03.04.13 08:55#3ПавлинаПавлинаНовакРегистрация: 01.04.13Град: -Отговори: 11от: Според вас съществува ли Атлантида? :y: Според Едгар Кейси Атлантида се е намирала на огромен континент в Атлантическия океан, на запад от Европа. Но след като сама се унищожава от силите, които е задействала, намалява територията си и я свежда до остров Посейдония, сега известен под името Бимини, на неголямо разстояние от брега на Флорида. Според Кейси, точно там се повдигнат първите части на Атлантида от водата
    Спред него Атланида се е състояла от 3 острова - Посейдиа или Посейда, Ариан и Ор.
    Източното крайбрежие на САЩ е било крайбрежен район за Атлантида, района на Карпатските планини и Монголската пустиня са били обитаеми, също както и северната част на това, което днес е Африка, а също и югоизточната част от Атлантида. Андското крайбрежие на Южна Америка и било покрито с вода, а равнините на Юта, Невада и Аризона са били над морското равнище.
    И така, какво може да се каже за Атлантида, изхождайки от тази информация? Това са били 3 острова, с характерен тривърх силует, образуван от 3 планини. Средната част на големия остров представлява приблизително правоъгълна долина, заградена от север с планини.
    Кейси твърдял, че е бил свещенослужител в Атлантида през минал живот и се е борил срещу лекомисленото използване на енергиите. 'Атлантида бе унищожена при силна експлозия, причинена от продуктите, използвани за изтребването на гигантски животни - а след това разрушението бе завършено от мощен кристал, концентриращ слънчевата енергия върху континента, който един ден хвърли всичко във въздуха.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest