Музиката като лек

  • 20.09.12 07:00#1gerganagerganaНовакРегистрация: 03.05.11Град: -Отговори: 11Музиката като лекКакви произведения и звуци са най-ефективни за въздействие?

    Религиозната и обредна музика безспорно успокоява. Тук може да бъде поставен и камбанният звън. Днес се продават разнообразни записи, сред които всеки може да направи най-добрия за себе си избор.

    Най-често се използва класическата музика. Тя нормализира кръвното налагане и работата на сърцето, повишава имунитета, премахва тревожното състояние. Произведенията на Бах са универсални. Мелодиите на Бетовен са по-подходящи за премахване на меланхолията, апатията, стреса. Музиката на Чайковски има силен емоционален заряд и е способна да е източник на енергия. Но най-полезна, според изследователите, се смята музиката на Моцарт. Неговите произведения се препоръчват при стрес, главоболие, за ефективното усвояване на даден материал. В хода на изследванията влиянието на неговата музика е било сравнявано с това на други композитори и се установило, че е по-ефективна и въздейства върху значително повече участъци на мозъчната кора на главния мозък.

    Джазът и блусът са способни да нормализират настроението и да повишат общителността.

    Африканските мелодии активизират физиологическите процеси, като регулират ритъма им. Подобен ефект притежава румбата и други ритмични латиноамерикански мотиви, както и фламенкото.

    За да се намали емоционалното напрежение, най-подходящи са звуците на флейта, цигулка, пиано (валсът например на Щраус, „Италиански концерт” на Бах, произведенията на Вивалди, Бетовен, Брамс). Подходящи са и етно композициите.

    За да подобрите общото настроение, търсете произведения на Моцарт, Хендел, Бизе.

    За да намалите тревожността и неувереността – народна и детска музика, „Мазурка” на Шопен, валсовете на Щраус.

    За да повдигнете тонуса, енергичността и да усилите активността – слушайте маршове, както и „Шестата симфония”, част трета на Чайковски, произведения на Бетовен, „Унгарска рапсодия” на Лист.

    Ако имате мигрена, главоболие – най-подходящи са „Дон Жуан” на Моцарт, „Сюита Маскарад” на Хачатурян, „Американец в Париж” на Гершуин.

    Ако почувствате, че музикотерапията действително е ефективна за вас, постарайте се да намерите точното произведение – то може да е малко известно, но да ви въздейства с нужния ефект. Музиката може да не бъде класическа или етно. Положително влияние може да имат абсолютно съвременни композиции. Намерете необходимата за фон на вашата работа музика, която изисква концентрация – тогава тя не трябва да звучи силно, а просто да бъде само за вас.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest