Sanovnik.bg»Форум»Психология и Психотерапия»Любимите цветове на човешката психика

Любимите цветове на човешката психика

  • 19.09.12 05:34#1gerganagerganaНовакРегистрация: 03.05.11Град: -Отговори: 11Любимите цветове на човешката психикаСклонността към определени цветове е една от индивидуалните черти на човека. Любимите ни цветове въздействат положително върху психиката ни, подобряват настроението ни, затова пък другите предизвикват у нас точно обратните емоции. Дали наистина личните ни предпочитания разкриват психическата структура на човека?

    ЗЕЛЕН

    На ЗЕЛЕНИЯ трудно можете да внушите, че е камила - той си е човек реалист, който точно и сполучливо определя положението. Не се поддава на илюзии, проверява възможностите си в конкретната ситуация, а мечтите си приземява и се стреми да ги реализира. Има чувство за собственото си достойнство, мними са високомерието и арогантността му. В действията си се стреми към перфекционизъм, което е понякога досадно дори и за самия него.Не се плаши от трудностите, упорито се стреми към целите си.

    ЖЪЛТ

    ЖЪЛТИЯТ не е драбнав, рядко бива материалист. Парите слабо го интересуват, което не винаги се харесва на близките му. Пропит със слънчев дух, той често не забелязва пречките по пътя си. Почти винаги намира някакво решение на проблемите си - дори в последната минута. Блестящ импровизатор. Действа интуитивно и понеже е бърз в оценките си, често дребните детайли му причиняват неприятности.

    БЯЛ

    БЕЛИЯТ живее в света на мечтите, в който всичко е възможно. Има склонност към философията и метафизиката, което създава впечатление, че не го е грижа за преходните блага. Зает с големите дела той без желание поема отговорностите за проблемите на ежедневието.Вземането на важни решения също не е негова специалност. Открит е към света, откровен е към хората, към идеите, готов е да се обърне към най-неочакваната страна, притежава големи творчески възможности и богата фантазия.

    СИН

    СИНИЯТ най-много цени спокойствието и реда, не понася дисхармонията.Търси разбиране за консерватизма си, което не винаги му се отдава. При това той не е особено последователен и издръжлив в стремежите си,при неуспех лесно се разстройва, меланхоличен е.
    Той има нужда от подреден живот, от сигурност, в условията на независимост и свобода.

    ЧЕРВЕН

    ЧЕРВЕНИЯТ, както самият цвят е непредвидим, трудно се поддава на дефиниция. Бива досаден, понякога до такава степен, че става дори смешен. Има хедонистки наклонности, но умее решително - понякога малко нервно, да осъществява мечтите си. Той е прям, искрен и открит, очакващ признание, което всъщност рядко получава. Има твърде високо мнение за собствените си достойнства и което е по-лошо - сам постоянно ги изтъква. Точно затова заобикалящият го свят се отнася с него с безразличие или снизхождение.

    КАФЯВ

    КАФЯВИЯТ се чувства най-добре в средата на устойчивите ценности, които му създават усещане за сигурност. Такива ценности за него са семейството и приятелите - проверените и непроменящите се с години приятели.
    Рефлективен, дори меланхоличен, той умее все пак да бъде делови и сигурен в собственото си становище. Той е песимист, който постоянно търси отрицанието на собствените си страхове. Има малко консумативно отношение към света, обича комфорта и умее да си го създава. Не са му безразлични и чувствените наслади...
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest