Sanovnik.bg»Форум»Психология и Психотерапия»Човек изпитва само две истински емоции

Човек изпитва само две истински емоции

  • 28.11.10 02:50#1мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266Човек изпитва само две истински емоцииЧовек изпитва само две истински емоции: любов и страх.

    Някои хора се боят от любовта, докато страхът ги кара да се чувстват в безопасност.

    Много от нас разчитат на страха и смятат, че той ни пази. Хващайки се за страха си, ние се чувстваме едва ли не по-добре. Същевременно ни се казва, че е опасно да се доверяваме, че любовта отслабва защитните ни сили.

    Страхът се храни с лъжи.

    Той отслабва имунната ни система, разрушава присъщото ни чувство на увереност и вътрешен комфорт, изкарва ни от релсите, превръща ни в лесна плячка на онези, които целят да ни контролират по различни начини.

    Страхът, който носим в себе си, е нашият истински враг – терорист номер едно, който парализира действията ни, разбива мечтите ни, прави ни зависими от лекарства, остарели норми и обсебващи връзки. Трябва да разберем какво представлява той, как и защо възниква и как можем да го надвием.

    Страхът е малодушен тиранин: достатъчно е да се обърнем с лице към него, и той подвива опашка. Но за да го преодолеем, е нужна практика. Едно е да осмислим с разума си какво ни вреди, съвсем друго – да знаем как да се отървем от страха в живота си. А как именно? С вяра, любов и позитивно мислене.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 08.12.10 01:27#2ИваИваНовакРегистрация: 02.12.10Град: -Отговори: 23от: Човек изпитва само две истински емоцииКогато прочетох заглавието реших, че ще са поредните глупости за любовта и омразата... но останах очарована, щом прочетох. Съвсем различно, много интересно и полезно. И все пак аз мисля, че и страхът не е истински, а е породен от любовта, привързаността към нещо, стремежа то да бъде запазено.ОтговорОтговор с цитат
  • 17.12.11 08:53#3kaloiankaloianНовакРегистрация: 18.03.11Град: ПлевенОтговори: 64от: Човек изпитва само две истински емоцииСпоред мен си права , а и другото което е че по закона за привличането страхът помага да се случи това от ковто се страхуваме.Според психолозите четох че това са 2те основни емоции,но си мисля че и гневът и злобата не е за подценяване.ОтговорОтговор с цитат
  • 31.12.11 10:34#4ЕтиЕтиНовакРегистрация: 31.12.11Град: БургасОтговори: 1от: Човек изпитва само две истински емоцииНякъде бях чела, че страхът е състояние. Значи щом е така НИЕ можем да го контролираме. Той е вроден и ние сякаш идваме с ясното съзнание за него. Страхът и Смъртта...Сякаш вървят ръка за ръка и , ако ги пуснеш в мислите си много бързо завладяват "територията".Тук се появява знакът СТОП и единственото нещо , което ми помага е това, че са ясни като състояния. Да , има ги !Приемам, че съществуват, НО ИЗБОРЪТ МИ Е ДРУГ!Нахлува океанът от ЛЮБОВ и СМЕЛОСТ - измива и най-малкия остатък от страх.Винаги се намира по един добър АНГЕЛ, който да ни вдъхне кураж.Заобградени сме от чудеса , които ни дават увереност да продължим напред и да търсим Доброто.Притежаваме мощната сила да ТВОРИМ!Творчеството е онова, което всява ужас в страха.Остава да се научим да ВЛАДЕЕМ ЧУВСТВАТА СИ !Уроците са в нас и ние режисираме ситуациите, за да трупаме опит. Вчера си мислех за ЖИВОТА, Ситуациите, Чувствата човешки и всичко онова от което сме замесени като индивиди. ОТПРАВЯМ ЕДНО ГОЛЯМО БЛАГОДАРЯ към нашия СЪЗДАТЕЛ!В училището на Живота има всичко от което се нуждаем!Само трябва да сме изпълнени с ВЯРА, ЛЮБОВ, СМЕЛОСТ и СПОКОЙСТВИЕ и смело да вървим напред!СИЛАТА ДА Е С ВСИЧКИ ХОРА ПО ЗЕМЯТА!ОтговорОтговор с цитат
  • 31.12.11 02:49#5мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266от: Човек изпитва само две истински емоцииНапълно съм съгласна с вас така е.
    Желая ви вълшебно Нова Година.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 16.04.12 11:33#6DesDesНовакРегистрация: 13.04.12Град: СофияОтговори: 8от: Човек изпитва само две истински емоцииСтрахът също може да бъде естествена защитна реакция на съзнанието. В смисъл, когато вървим по тъмна улица се появява страхът, че нещо/някой може да изкочи от тъмното, което засилва сетивата ни като слух, зрение, осезание.. Страхът също така поражда и една от най-силните агресии и именно в целта си да се защитим.
    А любовта е състояние, което не знам някой да е успял да разгадае или опише - има толкова много нюанси, толкова много изящество и красота в нея. Като цяло тя е много положителна емоция, която обаче може да породи други негативни емоции като Страх, гняв, омраза, тъга, завист.. Плюс това любовта може да има не толкова дълбоки емоционални същности - за някой любов може да има там където има само и единствено уважение, подкрепа, доброта, без да има истински чувства. Все пак сме попадали в момент, в който изпитваме т.нар. симпатия към някого, само защото той ти дава нещо, от което имаш нужда, но вътрешно ти не изпитваш нищо по-съществено към съответното лице.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest