Хипнозата

  • 20.01.12 06:07#1kaloiankaloianНовакРегистрация: 18.03.11Град: ПлевенОтговори: 64ХипнозатаХипнозата много прилича на мечтаенето. Когато мечтаете, вие настройвате нивото на съзнанието си към областта на чистотата алфа, а след това давате свобода на фантазиите си. И въпреки че сте не податливи към отвличането на вниманието от странични неща, вие през цялото време сте усещащи и съзнаващи. Мечтаенето е един напълно естествен, безопасен и здравословен процес, в които понякога всички ние биваме въвлечени. Често нечие мечтание е така интензивно и целенасочено, че личността действително изисква към живот съответният обект или явление. Това обикновено се случва спонтанно и без никакво предварително намерение. Хипнозата е техника, която ви помага да навлезете в това променено състояние на съзнанието (състоянието на мечтаене) преднамерено и да насочите вниманието си към определени цели, така че те да бъдат постигнати. Подобно на мечтаенето, хипнозата е един напълно нормален, безопасен и здравословен феномен. По време на хипнозата, също както и при мечтаенето, вие сте чувстващи и съзнаващи, въпреки че оставате неподатливи към външно разсейване. Както по време на мечтаене, така и по време на хипноза, вашия разум се нагажда към диапазона на алфа чистотата

    Схема на мозъчните вълни

    1. Делта. Честотата на мозъчната дейност варира от 0 до 4 цикъла в секунда. Това е абсолютната безсъзнателност. За делта не се знае много.

    2. Тета. При тета честотата се движи между 4 и 8 цикъла в секунда. Тета е част от областта на подсъзнанието, в която е приложима хипнозата – въпреки че много малко хора достигат до тета за дълъг период от време. Изглежда, че в тета са записани всички наши емоционални преживявания. Тета е онази специфична област, която отваря вратата на пред съзнанието, за да може то да се отправи “отвъд хипнозата” – в света на психичните феномени.

    3. Алфа. Честотния диапазон на мозъчната дейност при алфа е от 8 до 12 цикъла в секунда. Алфа е областта, която обикновено се смята за сферата на подсъзнанието. Почти всички хипнотични въздействия се осъществяват в този обхват. Освен това, тук се извършва и всяко мечтаене. Медитацията също е функция на този диапазон, понякога слизайки и в тета.

    4. Бета. Това е сферата на съзнателния разум, чиито честотен диапазон е от 12 цикъла нагоре. Бета е областта, в която мислим и осъществяваме повечето от извършваните от нас в будно състояние дейности. Изглежда, че по – голямата част от нас оперират с около 20 цикъла в секунда по време на будно състояние.

    Когато вечер заспивате, мозъкът ви автоматично превключва от по – високия честотен цикъл бета към по- ниския алфа, а после, за кратки последователни периоди, към тета и делта. По- голямата част от съня ви протича в алфа.

    delta (0.5 – 4 HZ). Associated with deep levels of relaxation such as sleep

    theta (4 – 8HZ). Associated with tranquil states of awareness in which vivid internal imagery canoften occur

    alpha (8- 12 HZ). Relaxed nervous system, ideal for stress management, accelerated learning and mentalimagery

    beta (12-30 HZ). Associated with waking/alert states of awareness
    Ей тук намерих една група в Фейсбук за хипноза и има интересни неща http://www.facebook.com/groups/347374335290008/
    ОтговорОтговор с цитат
  • 04.05.12 08:15#2bertabertaНовакРегистрация: 22.03.12Град: ВарнаОтговори: 25от: ХипнозатаЗа съжаление хипнозата и мечтанието НЯМАТ НИЩО ОБЩО.Човек може да бъде хипнотезиран от всеки знаещ,или може сам да се хипнотизира/автохипноза/--но това няма нищо общо с мечтите,Трудно се поддават на хипноза шизофрениците/и др.тежки психични заболявания/Чрез хипноза се опитват да лекуват алкохолизма и пушенето,наркоманията и някои други по леки зависимости.Но като цяло това е доста спорно лечение,защото хипнотезирания става подвластен напълно от хипнотезатора, а също така и остават някои странични ефекти-може да се получи силна страхова невроза/в повечето случаи се получава страхова невроза в напълно здрави преди хипнозата хора/ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest