Добро и лошо

  • 02.01.12 11:26#1ЕваЕваНовакРегистрация: 24.04.11Град: -Отговори: 5Добро и лошоАко някой открадне от магазин ?

    Ако някой убие човек ?

    Ако някой обиди друг човек ?

    Ако някой удари друг човек ?

    Ако някой се самоубие ?

    Ако някой Ви блъсне по улицата ?

    Ако някой изнасили друг човек ?

    Ако някой излъже ?

    Ако Вие излъжете ?

    Тези ситуации, добри или лоши са ?

    Ако някой Ви помогне ?

    Ако някой Ви ядоса ?

    Ако някой Ви благодари ?

    Ако някой Ви обича ?

    Ако някой Ви спаси живота ?

    А тези ситуации, добри или лоши са ?

    Добро и зло, хубаво и лошо , приятно и неприятно…

    Това е описание на ситуациите според Вашата гледна точка, според Вашето мнение за събитието, според Вашата интерпретация на случката.

    Доброто и лошото са характеристики и показват как влияят, как Ви се отразяват или как ще Ви се отразят дадени действия.

    Доброто и лошото са субективни понятия, тоест при различните хора са различни.

    Пример: хората са на различни мнения по повечето въпроси.

    Като за и против смъртното наказание, за и против евтаназията и т.н.

    Имали изобщо тема, спор или дискусия, при която хората да са на едно мнение(всички хора) ?

    Доброто и злото са различни и при различни ситуации.

    Пример: убийството е лошо нещо, но да убиеш убиец, тиранин или за да се защитиш като убиеш е добро (тоест можеш да го направиш без да те гризе съвестта или закона).

    Доброто и лошото са различните страни на една и съща монета.

    А монетата сте Вие.

    Дали ще класифицирате, определите или кажете, че една случка, събитие, действие е добро или лошо зависи от Вас. И по-точно от вашето състояние в момента на преценката Ви ( дали сте щастливи, депресирани, тъжни, ядосани и т.н.); отношението Ви към действието (дали го харесвате или не); Вашите предишни изживявания, спомени, житейски опит и интерпретации на това действие; Вашите очаквания, цели и желания; както и Вашите разбирания, представи, знания, начин на осъзнаване и приемане на действията. Според тези неща ще характеризирате случката като добра или лоша.

    извода е: всяка случка е и добра, и лоша !

    Зависи от Вас как ще я приемете, интерпретирате или разберете. И пак от Вас зависи как това ще се Ви се отрази – дали ще Ви ядоса , натъжи, огорчи , ощастливи, разочарова, срине и т.н.

    Вие определяте дали ситуацията, която преживявате е лоша или добра !

    Случката може да е лоша, но това не трябва да Ви натъжава, защото тя е лоша само според вашите критерии за лошо, променете ги и случката моментално се променя и започвате да я виждате през нова светлина и тя изведнъж става добра.

    Всичко зависи от вас.

    Вие определяте кое е добро и кое лошо!

    От вас зависи!

    Вие сигурно никога не бихте убили, нали? Да, но винаги ще го направите, за да защитите детето си или близък приятел, а всички го правим, за да защитим родината си ! (пример: Първата и Втората световна война и т.н.)

    Никога не бихте откраднали, но ако умирате от глад Вие или детето Ви , няма ли ? (Ако кажете не, значи или сте вярващ или не сте стояли гладен достатъчно дълго ! )

    Тези примери показват, че еднакви действия могат да бъдат и добри и лоши.

    пример от живота:

    Много хора се страхуват от изпити ? Защо ? Ако сте си научили значи няма от какво да се притеснявате. Ако не сте, не се притеснявайте това не е краят на света, даже и да не го вземете това само ще Ви направи живота по-интересен и ще Ви научи на ценен урок „Учете на време!“, както казах живота продължава и няма смисъл да се жалвате, оплаквате или ядосвате за изпита, който не сте взели, а вземете да мислите какво ще правите след това, изпита вече е минало, а живота Ви, бъдещето Ви продължава. Всеки човек греши, но разликата при силните хора е, че не се предават пред лицето на трудностите, а продължават въпреки всичко!

    Какво да правя когато ситуацията е много лоша? Спокойно, колкото и да е лошо има и по-лоши ! Важното е да запазите самообладание и да помислете трезво за всички, ама всички възможни и невъзможни начини и методи за да оправите ситуацията. И да изберете най-добрата за Вас.

    Всяка ситуация, в която попадаме мислим за лоша и смятаме, че е най-лошата, примерно да останем без работа или дом, да загубим близък човек или да ни пишат двойка на изпита (разглеждайте ситуациите по отделно, не ги сравнявайте). Но като по мислим винаги можем да намерим нещо, което е по лошо. Тогава какво ни остава(?), да ги преживеем и да намерим начин да се справим с тях. Нали знаете „Това, което не ни убива ни прави по-силни“ , а трудните решения, трудните ситуации, трудните моменти ни правят по-силни хора, по-силни личности, те са тези, които ни помагат да израснем, те са Вашите изпитания в живата, с които трябва да се справите, за да продължим напред в приключението наречено живот!

    Лошите ситуации ни правят по-корави и силни личности, затова не се напрягайте или притеснявайте много. Не се ядосвайте когато нещата не стават както ние искаме или сме ги планирали, случва се, но от Вас зависи какво ще направите след това и това е най-важното, какво ще направите след това! Ще се ядосате, депресирате, сринете или по – лошо това ли ще направите? Или ще се мобилизирате ще видите какви са Ви възможностите и ще направите най-добрата за вас? Това зависи от Вас.

    На всеки се случват лоши неща, ужасяващи неща , толкова много примери има- момиченцето, което баща му го малтретира или изнасилва и майка му знае, но се страхува и не прави нищо! Но има и хора, които преживяват тези лоши моменти и успяват да се справят с тях – като войника успял да издържи на мъченията, които му прилагат, ужасяващите мъчения и въпреки това не казвал и думичка ! За човека успял да приземи самолет, който е щял да катастрофира в голям град, в река и освен, че никой в града не е пострадал и пътниците са живи! и важното е какво ще направите след това! Помислете за още примери на хора, които са били в изключително лоши ситуации и въпреки всичко са успели да се измъкнат от тях. И се запитайте как са успели, късмет? Малко, да , но и са се взели в ръце и са направили каквото е нужно и каквото са смятали за правилно за да оправят нещата! Помислете за тези хора, за тяхната сила и кураж. Помислете за емоциите, които са изпитвали, за страха, за адреналина им. Те са успели да превърнат лоши ситуации в добри. Щом те могат, значи и Вие можете трябва единствено да го разберете и осъзнаете.

    Това е тайната на щастието и радостта в живата !

    Ако приемете, осъзнаете, че няма лоши ситуации, [защото ние определяме и ги класифицираме като такива и те всички са с еднаква степен на трудност и сложност: колкото е трудно да повдигнеш чашата за кафе, толкова е и трудно да разбереш някое сложно математическо уравнение ; Всичко е сложно, зависи от мотивацията ти ! (ако не го разбирате, знайте, че мускулите ни не са даденост, а се развиват и е невероятно с каква лекота вдигаме лики неща, но си представете, че чашата е 50кг, или сте на 1 годинка ,още бебе, тогава чашата ще е голямо изпитание за Вас! ) значи остава даже и лошите за нас ситуации да направим добри, точно както човека приземил самолета в реката, иначе, който е щял да се разбие в земята. Извода: е да извличате най-доброто от всяка ситуация: добра или лоша. Като останете спокойни и действате и реагирате адекватно.

    Тоест всичко, което Ви се случва, и което мислите за лошо може да стане добро и всичко, което мислите за добро може да стане лошо, зависи само от Вас.

    Това е знание и разбирането, на което ще Ви помогне да направите една крачка по-напред в разбирането на света около нас и вътре в нас.

    Ще помогне много и във Вашето израстване.

    Вие имате знанието, остава само от Вас да го разберете, осъзнаете и да го приложите в живота си!

    Успех !

    послепис:

    Не забравяйте : Трудностите, Ви правят по-силни, като каляват умът и съзнанието Ви (тоест Вас)
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest