Sanovnik.bg»Форум»Легенди, Митове и Предания»Произход на света и боговете

Произход на света и боговете

  • 21.11.10 03:42#1мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266Произход на света и боговетеВ началото съществувал само вечният, безграничен и тъмен Хаос. В него се криел изворът на живота на света. Всичко възникнало от безграничния Хаос — целият свят и безсмъртните богове. От Хаоса произлязла и богинята Земя — Гея. Широко се разстлала тя, силна, давала живот на всичко, което живее и расте върху нея. А далеч под земята, тъй далеч, както е далеч от нас необятното светло небе, на неизмерима дълбочина се родил мрачният Тартар — ужасна бездна, запълнена с вечна тъма. От Хаоса, извор на живота, се родила и могъщата сила, всичко оживотворяващата Любов — Ерос. Започва да се създава светът. Безграничният Хаос родил вечния Мрак — Ереб, и тъмната Нощ — Нюкта. А от Нощта и Мрака произлезли вечната Светлина — Етер, и радостният, светъл Ден — Хемера. Светлината се разляла по света и започнали да се редуват нощта и денят.

    Могъщата, благодатна Земя родила безкрайното синьо Небе — Уран, и Небето се изпънало над Земята. Гордо се издигнали към него високите Планини, родени от Земята, и широко се разляло вечно шумящото Море. От майката Земя са родени Небето, Планините и Морето, баща те нямат.

    Уран — Небето — се възцарил в света. Той се оженил за благодатната Земя.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 20.09.12 02:28#2gerganagerganaНовакРегистрация: 03.05.11Град: -Отговори: 11от: Произход на света и боговетеноща родила яйце .то се раздвоило половината паднало долу и станало земя а другото се издигнало и станало небе. а от самото яйце се родил ерос .ерос и ноща-небето и земята-така се образувало всичко около нас.последни се родили титаните и боговете.в по старият мит от ерос са се родили земята небето и океана.геа (Γαία),уранос (Ουρανός), океанос (Ωκεανός).ако искате повече информация просто питайте в коментар защото нещата не са лесни по натам .извинете ако имам правописни грешки но не живея в българия . ОтговорОтговор с цитат
  • 12.12.12 09:53#3kameliakameliaНовакРегистрация: 14.04.12Град: ХасковоОтговори: 25от: Произход на света и боговетеизвиняваи но как така земята се е родила от яицето :n: ако прочетеш библията щте видиш как се родила земята и как бог я е създал и небето и земята и всичко щто има в нея всичко друго е лъжа :y: ОтговорОтговор с цитат
  • 29.06.13 11:06#4РосицаРосицаНовакРегистрация: 27.06.13Град: -Отговори: 14от: Произход на света и боговетеАтлантите съществуват. Те са истинските богове на Земята. ОтговорОтговор с цитат
  • 05.11.13 11:59#5МаркизатаМаркизатаНовакРегистрация: 08.05.13Град: СофияОтговори: 43от: Произход на света и боговетеЕто и Египетския вариянт ps:

    Осем божества се появяват от безкрайния океан - четири двойки, които ще осигурят вечността на света. Женският и мъжкият елемент са неделими, като женският е представен с глава на змия, а мъжкият - с глава на жаба. Това са Нун и Нунет (божества на водата), Хех и Хехет (на безкрайността или необятния космос), Кеку и Кекут (на дълбокия мрак), Амон и Амонет (на въздуха или невидимостта). Осемте божества са наричани Огдоадата от Хермополис (от гръцки: όγδοος - осем). Самият град Хермополис е бил известен в древността под името Хемну ("Градът на Осемте"). Осемте са считани за изначални същества - имало ги е преди създаването на света такъв, какъвто го познават хората. Според един от най-популярните варианти на историята за сътворението, разпространена по тези места, демиургът Тот полага странно яйце върху хълм, издигнал се от водите на първичния океан. Осемте божества излюпват яйцето и оттам се ражда слънцето (Ра), което се издига в небесата. Според други варианти Ра се появява от лотосов цвят.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 11.11.13 03:27#6ПоляПоляНовакРегистрация: 27.06.11Град: -Отговори: 20от: Произход на света и боговетеМда, Гея е бабата на Зевс и прабаба на Арес, Атина... Това е много правилен мит. :y: Радвам се че има хора които да го харесват.
    Занимавам се с митология, ако някой иска мога да му кажа повече
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest