Какво символизира мустакът?

Какво символизира мустакът?
Снимка: sanovnik.bg

С навлизането на модата на лъмбърсексуалните мъже и у нас, все повече представители на силния пол могат да бъдат видени да носят бради и мустаци. Модата мъжете да ходят със силно лицево окосмение има своите привърженици и сред нежния пол.

Мустаците и брадите от край време са символ на мощ и сила. Мустаците символизират достойнство, знак са, че момчето е възмъжало, могат да бъдат белег на артистичност, а често се свързват и с мъжката чест.

В миналото у нас мъжкото население задължително е трябвало да носи мустаци. Те са били възприемани като символна подрастването на момчето, затова и първото бръснене на много места е било извършвано ритуално. А мъжете без мустаци да били обект на присмех и подигравки.

След Освобождението дебелите селски мустаци се превърнали в изтънчени градски оформени "мустаки", които били стилизирани от опитни бръснари по последна французка мода. Постепенно те се превърнали в символ на престиж и просперитет.

В Близкия Изток мустаците са смятани за символ на мъдрост, благородство, власт и мъжественост. На тях се отдава толкова голямо значение, че някои мъже дори прибягват до присаждането на мустаци, които ще ги накарат да изглеждат по-солидни.

В Арабският свят мустаците символизират личното достойнство. Там съществува практиката мустаците на конкурента да бъдат обръснати, за да бъде той опозорен.

Рейтинг

4.3
Общо 3 гласували
5 2
4 0
3 1
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати