Какви са вярванията и поличбите, ако видиш метеоритен дъжд?

Какви са вярванията и поличбите, ако видиш метеоритен дъжд?
Снимка: sanovnik.bg

Метеоритният дъжд е едно от най-познатите и най-често срещаните астрономически явления. Метеоритен дъжд или метеоритен поток всъщност представляват голям брой метеори, които пресичат земната орбита и при сблъсъка си с горните пластове на земната атмосфера, изгарят.

Гледано от земята, това явление прилича на удивителен дъжд от падащи звезди. Ето защо преди космическата ера и напредъка на технологиите, хората са смятали озаряването на нощното небе с десетки светлини, за свръхестествено.

Земната орбита често пресича пътя на някои метеоритни потоци. С други се срещаме по-рядко, на няколко десетки години, а трети са наблюдавани и документирани още преди 2500 г.

В миналото хората са свързвали метеоритният дъжд с предстоящи нещастия. Тогава не са вярвали, че озаряването на нощното небе е зла прокоба. Свързвали са падащите звезди с предстояща суша, война или масов мор.

Днес метеорните потоци не са натоварени с толкова прокобни знамения. За радост на романтиците, влюбените, оптимистите и дори на скептиците, днес при вида на падаща звезда хората затварят очи и си намислят желание, което се надяват да се сбъдне.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати