Защо Мария Тюдор се нарича Кървавата Мери?

Защо Мария Тюдор се нарича Кървавата Мери?
Снимка: sanovnik.bg

Кървавата Мери (Bloody Mary) не е просто името на коктейл с водка и доматен сок, а прозвището на една от най-жестоките кралици, стояли начело на Англия – Мария I Тюдор. Безмилостната кралица, доживяла само до 42-годишна възраст, но оставила кървава диря в историята на държавата.

Мария I Тюдор е петото дете от брака на Хенри VIII и Катерина Арагонска. Тя обаче е единственото им дете, което оцелява след ранните детски години.

След развода на между Хенри VIII и Катерина Арагонска тя е обявена за извънбрачно дете и титлите ѝ са били отнети. Нещо повече – била е принудена да служи на полусестра си Елизабет I, родена от брака на Хенри VIII с Ан Болейн.

След смъртта на Хенри VIII на трона застава неговият единствен син Едуард. Царуването му не продължава дълго и след смъртта му от туберкулоза и краткото 9-дневно царуване на внучката на Хенри VIII Джейн Грей, на трона се възкачва амбициозната Мария I Тюдор, който повежда истинска кървава битка с протестантите.

Тя хвърля в затвора всички свои противници, част от тях да екзекутирани безмилостно. Жертва на вярата и амбициите ѝ става дори тогавашният архиепископ, който е имал нещастието да бъде протестант. По време на управлението си жестоката кралица издава повече от 500 смъртни присъди на известни обществени личности, както и стотици други на обикновени протестанти.

Присъдите са били изпълнявани публично. Протестантите са били изгаряни на клада пред останалите граждани на Лондон. Това е донесло на кралицата прозвището Кървавата Мери, с което е известна до ден днешен, петстотин години по-късно.

Рейтинг

5
Общо 2 гласували
5 2
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати