Колко радиация издържа човек?

Колко радиация издържа човек?
Снимка: sanovnik.bg

Радиацията оказва пагубно въздействие върху човешкия организъм и здравето. Дозата погълната от хората радиация се измерва в грей, кръстена на британския физик Луис Харолд Грей. Един грей е равен на джаул радиационна енергия, абсорбиран от 1 кг материя.

За целите на практиката обаче се използва милигрей (mGy), защото стандартната единица е прекалено голяма. За сравнение една рентгенова снимка облъчва човек с 1.4 mGy.

Радиационното облъчване в доза от повече от един грей се смята за умерено, както и опасно, защото един грей е достатъчен, за да се проявят симптомите на лъчевата болест. Доза от 4 грей е смъртоносна за близо половината облъчени.

Дозата погълната радиация може да се измерва и в сиверти (Sv) или милисиверти (mSv), като един сиверт е равен на един грей и съответно 1 милисиверт се равнява на един милигрей.

Според експерти максималната годишна доза радиация при здрав човек е 50 mSv. В случай, че човек е приел доза над 100 mSv за година, той трябва да се подложи на лечение за лъчева болест. Такава доза провокира развитието на рак при 5 от 100 човека.

Доза от 1000 милисиверта предизвиква лъчева болест, която се характеризира с разстройство, главоболие, повишаване на температурата. След време тези симптоми изчезват за кратко, само за да се върнат отново в много по-сериозен вид.

Интересна подробност е, че при ракови заболявания пациентите получават облъчвания в дози до цели 7 милисиверта, но облъчване се прави само на определени части от тялото, а различните тъкани реагират различно на радиоактивното лечение.

Рейтинг

5
Общо 3 гласували
5 3
4 0
3 0
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати