Sanovnik.bg»Съвети»Знаете ли какво означава делириум?

Знаете ли какво означава делириум?

Знаете ли какво означава делириум?

Това е променено психическо състояние и поведението, което най-често се свързва с употребата на алкохол (алкохолен делириум) или употреба на наркотични вещества.

В делириум обаче може да се изпадне и по други причини, като често състоянието е повод за психиатрично лечение и диагностициране на психиатричен проблем.

Делириумът се проявява с обърканост в мисленето, в поведението и действията, с липса на осъзнаване (или намалено осъзнаване) на действителността и заобикалящия свят. Нарушени са умствените процеси и задържането на вниманието, възможни са прояви на хиперактивност (повишена активност) или хипоактивност (понижена активност).

Съответно може да се наблюдава прекалена възбуда и неспокойствие или напротив - потиснатост, апатия, мудни и забавени движения, гледане в една точка.

Хората с делириум обикновено имат халюцинации - зрителни, слухови, поради което им се привиждат или причуват неща, които не са реални. Освен това са обхванати от натрапчиви и налудничави мисли, които също не отразяват действителността или я изопачават.

Най-голям риск има при пациенти с делириум, които имат мисли за самонараняване или нараняване на околните. Необходимо е те да бъдат под постоянно наблюдение, за да не се стигне до някакъв инцидент.

Възможно е делириум да се изживее един единствен път в живота, но и да повтори, ако е симптом на нелекувано заболяване. Продължителността му може да бъде от няколко часа, до няколко дни, а дори и седмици. В повечето случаи възстановяването е пълно и без последствия, ако се приложи подходящото лечение.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

5
Общо гласували: 1
51
40
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати