Sanovnik.bg»Съвети»Защо украсяваме коледната елха?

Защо украсяваме коледната елха?

Защо украсяваме коледната елха?

Коледната елха несъмнено е символът, с който веднага асоциираме коледната магия.

Дървото се украсява във всеки дом няколко дни преди свещения празник Коледа, за да донесе празнично настроение и да допринесе за семейния уют.

Най-популярният обичай, свързан с Коледа по целия свят, е украсяването на коледната елха. Това е семейна традиция, която датира от далечната 1597 година. Още тогава хората започнали да украсяват клонки от борове или ели, а след това и цели дървета. С течение на годините традициите за украсяване се свързват с все по-пищни и обемни украси на домовете, включващи светлини, играчки, гирлянди и др.

Каква е обаче причината да украсяваме коледната елха?

Празникът Рождество Христово се свързва със свещената фигура на Иисус Христос. Вярва се, че тогава той посещава земята, като заедно със себе си носи частица от Небесното си царство.

Ето защо на коледната елха се поставят украшения, които да символизират плодородното Райско дърво. Звездата, която се поставя на върха на елхата, е символ на пътеводната звезда, която е насочвала тримата мъдреци по време на раждането на Иисус Христос.

В германската култура се смята, че Германия е именно първата държава, в която елхата се превръща в коледно дръвче. Германците свързват, че коледното дръвче символизира гората, която ги закриля, а клоните са знак за силна вяра и почит към Иисус Христос.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4
Общо гласували: 1
50
41
30
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Admin
Admin
14.09.2022 14:03
хубаво да се знае
1
1