sanovnik.bg»Суеверия»Суеверия за Шарка
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Шарка

Шарка

1. При болно дете от шарка в къщата не се работи, защото шарката не трябва да се буди..

2. При болен от шарка в къщи не се пускат друговерци..

3. При болен от шарка в къщата, огнището не се гаси и къщата не се заключва. До огнището се оставя софра с ястия - пита, вино, котел с вода, хума. Неща, които ще зарадват гостенката и ще я благоразположат. Къщата трябва да е чиста, защото тя обича чистотата..

4. При болно от шарка дете, се спазва полово табу между съпрузите, за да не умре болното дете и да не се родят сакати деца в къщата..

5. При болно от шарка дете майката меси две питки с мед. По - малката хвърля на покрива, по - голямата раздава в три къщи. Вярвя се, че така шарката ще бъде отпратена по - бързо..

6. При шарка на главата на болното дете се слагат две скилидки чесън и едно мънисто, за да не бъде урочасано от Баба Шарка. Покриват го с червена кърпа или слагат до него парцалена кукла. Тя е Баба Шарка. До нея се поставя залък от питката с мед, приготвена специално за случая, бучка захар и паричка..

7. При болно от шарка дете, то не се лекува и не му се бае, за да не се разсърди Баба Шарка..

8. При шарка в къщата, не се пере и мие, не се боде и шие с игли и куки, не се варят боб, грах, царевица..

9. В къща, където има болно от шарка дете не се коли кокошка. Ако се налага, прави се през три къщи или на друга улица..

10. При шарка баячката приготвя захарен сироп, отива до болното дете и кани шарката да върви след нея с думите: ела сладка и медена. С разтвора се ръси пътечка от леглото на болното до вратата и извън нея. После плюе по пътечката и отвежда болестта навън..

Рейтинг

3.9
Общо гласували: 18
56
45
36
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Светлана
Светлана
26.05.2013 21:14
Наистина е суеверие!В момента дъщеря ми е със шарка четири дни я сърбя яко- от днес спряха да излизат и за пръв път от толкова дни спи спокойно и доста дълго!Но пък от друга страна тези суеверия са ни пазили може би в годините!Има и такива обаче които просто са истина -как незная но са верни!
6
1