Sanovnik.bg»Форум»Поверия и Суеверия»Какви суеверия съпътстват българската сватба

Какви суеверия съпътстват българската сватба

  • 14.04.15 08:01#1Ели ГраменоваЕли ГраменоваНовакРегистрация: 00.00.00Град: СофияОтговори: 89Какви суеверия съпътстват българската сватбаБългарската сватба включва редица ритуали и суеверия, някой, от които са останали в миналото и днес се разказват само като легенди

    Много от ритуалите на традиционната българска сватба вече не се практикуват, но има и такива, които са се запазили едва ли не от векове.

    Традиционната българска сватба включва редица ритуали и суеверия
    Традиционната българска сватба включва редица ритуали и суеверия
    Българската сватба започва със сватосването, обичай, който днес не се изпълнява. Сватосването се е изпълнявало късно вечер, за да се избегне неприятна ситуация при евентуален отказ. Сватовете отиват в дома на момата, за да я искат и ако „я дадат“ следва почерпка, като по традиция сватовете идват поне по два пъти, за да получат положителен отговор.
    Едно от нещата, които се е запазило и до днес е булката да носи нещо старо, нещо ново, нещо синьо и нещо назаем.
    Нещо старо символизира неразривната връзка между булката и семейството й. В повечето случи това е старо семейно бижу – на майката или свекървата.
    Новото символ на щастливия семеен живот, като самата булчинска рокля се смята за този символ на новото и светлото бъдеще.
    Синият цвят е символ на чистотата и вярата, че новото семейство ще е здраво и щастливо дълги години.
    Нещо назаем се носи, за да знае булката, че има близки и приятели, на които може да разчита, когато има нужда.
    Има редица суеверия, които водят началото си от преди векове, но де спазват и до днес макар и с някой промени.
    Както в миналото, така и сега булката трябва да има червен конец против уроки, тъй като всички нея ще гледат и ще й се възхищават. Когато бъде изведена от дома си булката стъпка с десния крак, за да повлече късмета след себе си.
    Поне 3 дни след сватбата булката не трябва да посещава бащиния дом и не трябва да гледа назад, след като излезе. До раждането на първото дете в семейството роклята не трябва се пере.
    Носейки вола булката се предпазва от злите духове, които могат да й отнемат щастието и за това се вдига след сватбата, когато духовете не могат вече да попречат да се състои.
    За всяка годишнина от сватбата има определен ритуал и се подаряват съответните подаръци.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest