Sanovnik.bg»Форум»Лично Творчество»За ползата от нечетенето и вредата от четенето

За ползата от нечетенето и вредата от четенето

  • 06.03.14 07:05#1ДианаДианаНовакРегистрация: 05.07.12Град: -Отговори: 46За ползата от нечетенето и вредата от четенетоКласната ни даде да пишем есе на тази тема и ми е интересно какво мислите

    За ползата от нечетенето и вредата от четенето
    Есе

    Още от малки ни учат колко хубав е светът на книгите и как трябва да бъдем част от него. И все пак с времето сами си изгражда ме мнение и така някои от нас решават да се откъснат от него. Ах, тези щастливци!

    Ах, тези щастливци, спасени от капана на въображението, от което щом избягаме, виждаме реалността по – реална, отколкото е била. Ах, тези щастливци, попаднали в мрежата на обикновеният живот, даващ им заблудата, че са щастливи, всезнаещи и всемогъщи.

    Горките четящи, които, събудили се от Страната на чудесата, виждат суровата пустиня на наглостта, мерзостта, надутостта и самозаблуждението. Тези „книжни мишки” биват „изяждани” от лъвовете, защото прекалено много си представят как се защитават, вместо наистина да го правят.

    Благословените нечетящи, които се разсейват с всичко друго, но не и с въображение. Те свободно скитат из реалността, не размишляват над това, което видят или чуят. Те го подминават, свикнали с еднаквостта. Но ако един ден отключат вратата на собствените си мислени утопии какво ще стане?

    Ще бъдат ли удивени и върнати към своето детско аз или ще бъдат затруднени да различават истинското от измислицата?

    Нека всеки реши сам за себе си, без външно да показва едно, само и само да е като другите, докато вътрешно крещи обратното, защото това показва, че не е способен да разчете себе си.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 15.03.14 11:17#2Monny MonsterrMonny MonsterrНовакРегистрация: 25.01.14Град: БлагоевградОтговори: 13от: За ползата от нечетенето и вредата от четенетоВсъщност темата е доста интересна. Аз обичам да пиша есета и винаги ми е интересно когато ни дават нещо ново в училище. Може да изразиш собствено мнение от една страна защо нечетящите не обръщат внимание на книгите и не могат да усетят магията, защо са се откъснали от света на въображението, а от друга страна защо пък четящите отделят толкова време и си развалят да четат някакви си книжки (и то без картинки!). Аз лично обожавам книгите и чета доста когато разполагам с време. Успех от мен за есето, на тази тема може да напишеш доста добър текст.ОтговорОтговор с цитат
  • 16.03.14 02:58#3ДианаДианаНовакРегистрация: 05.07.12Град: -Отговори: 46от: За ползата от нечетенето и вредата от четенетоИ аз съм така. Лично аз почти винаги съм с книга в ръка и постоянно ми правят някакви коментари заради това и бях много мотивирана да го напиша.ОтговорОтговор с цитат
  • 24.08.14 08:30#4БарниБарниНовакРегистрация: 19.03.12Град: ВарнаОтговори: 102от: За ползата от нечетенето и вредата от четенетоПри мен,беше малко по-различно.Като бях малък ми четяха,преди да заспя приказки.Някои фантастични,други не.
    Отделно,аз обичах да ходя сам в хола,само че в родния ми град-Търговище и там да преглеждам всяка една книга.Но не ги четях много,пък дори и да съм почвал ми е омръзвало.
    До 4 книги не ме интересуваха.И само четях това,което исках(Тоест книги свързани с дракони,митове,легенди,богове).Но не знам дали се считат училищните творби(да предположим,че не).
    До 8ми клас четях само енциклопедии и това,което съм написал по-горе.Отделно си учех и учебния материал,но не съм чел летните книги.
    Но след това,някак почнах да харесвам книгите и да ги чета.Фантазията си я имам от малък,но именно тя е най-важната за една книга.Дори книгите за лятото на 10ти клас ги прочетох още първите седмици и сега си чета,каквото ми хареса.
    Книгите ти давам полезни уроци,съвети,мъдрости-как примерно ти си в ситуацията в книгата и ти дават отговора в решението на проблема.
    Отделно,че са забавни.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest