Sanovnik.bg»Форум»Легенди, Митове и Предания»От къде идва истинският дядо Коледа

От къде идва истинският дядо Коледа

  • 27.11.10 06:44#1мЕГИмЕГИНовакРегистрация: 21.11.10Град: ПловдивОтговори: 266От къде идва истинският дядо КоледаЛегендата за Дядо Коледа е свързана с един монах на име Св. Николай. Смята се, че Николай е роден някъде около 280 г. след н.е. в Патара, близо до град Мира, Турция.
    През Ренесанса Св. Николай става най-популярният светия в цяла Европа. Дори след Революцията на протестантите, когато честването на светците бива разколебано, Св. Николай остава в паметта и сърцето на хората

    Св. Николай навлиза в живота на американското общество в края на 18 век. През декември 1773 г., и отново през 1774 г., нюйоркски вестник споменава за група от датски семейства, които честват годишнините от смъртта на светеца.

    Името "Дядо Коледа", което съществува и днес идва от датското име на Св. Николай - Sinter Klaas, съкратено от Sint Nikolaas /на датски означава Св. Николай/.
    През 1804 г. Джон Пинтард, член на нюйорското историческо общество, започва да разпространява дървени фигурки на Св. Николай на годишната срещата на Обществото. Още тогава съвременният Дядо Коледа е представен на фона от чорапи, пълни с играчки, и плодове върху камина.

    ЕТО ОТ КЪДЕ ИДВА ИСТИНСКИЯТ ДЯДО КОЛЕДА
    ОтговорОтговор с цитат
  • 08.10.11 01:36#2inranxaninranxanНовакРегистрация: 15.08.11Град: -Отговори: 39от: От къде идва истинският дядо КоледаВсъщност цялата история с Дядо Коледа е измислена в 20ти век, с цел скрито почитане на сатаната. А историята със Св. Николай е прикачена за да му създадът история. Запитайте се:
    1. Кой живее в абсолютен студ, а идва при абсолютни пламъци ?
    2. Кой ви приближава под сянката на мрака ?
    3. На кой слугите може да му се уподобят на джуджета ?
    4. Защо шейната му се тегли от рогати същества ?
    5. На кой символа му е червения цвят ?
    6. Замислете се на кой празник се измества в същия ден с манията по пазаруване, подаръци и Дядо Коледа и само това ви стига, за да се замислите.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.11.13 11:54#3МаркизатаМаркизатаНовакРегистрация: 08.05.13Град: СофияОтговори: 43от: От къде идва истинският дядо Коледа На Запад и в Америка по традиция се смята, че подаръците носи свети Николай. През 1804 година в Ню-Йорк под патронажа на Свети Николай било основано историческо общество. През 1809 година във Вашингтон Ирвинг публикувал сатирическата "История на град Ню-Йорк", където иронизирал холандското минало на града (много традиции, включително и тази, свързана със свети Николай, пристигнали в Ню-Йорк от Холандия). Всяка година в деня на свети Николай на улицата изнасяли дървена статуя на светеца, висока, в дълга мантия, и пеели песни за свети Николай - Занкта Клаусе (Sinterklaas).

    През 1822 година друг жител на Ню-Йорк Клемент Кларк Мур написал поредица от приказки, в които разказвал как Санта Клаус пристига с шейна, дърпана от осем северни елена. Именно Клемент Кларк Мур накарал Санта Клаус да влиза в къщите през комина.

    През 1841 година във Филаделфия някой си търговец на име Паркинсон, за да привлече клиенти в магазина си наел човек и го облякъл като Санта Клаус. Първият жив Санта Клаус седял на покрива на къщата, където се намирал магазинът, до самия комин.
    През 1863 година карикатуристът Томас Наст изобразил Санта Клаус с огромни бакенбарди облечен от глава до пети в кожи. През 1869 година излезли стиховете на Жорж Уебстер, в които посочвал, че жилището на Санта Клаус е на Северния полюс.
    Издателят Луи Пранг разпространил в Америка английската традиция да се изпращат поздравителни картички на приятели и роднини. През 1885 година той издал картичка, на която бил нарисуван Санта Клаус в червен костюм.Оттогава все по-често започнали да го рисуват в червена мантия, не в кожа или мантия от друга материя. Ето как вестник "Ню- Йорк Таймс през 1927 година описва Санта Клаус: "Пред младите жители на Ню-Йорк застанал Санта Клаус с внушителен ръст, червена мантия, шапка и бели бакенбарди, на гърба с чувал, пълен с подаръци, с червен нос и гъсти вежди.
    ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest