Sanovnik.bg»Форум»Легенди, Митове и Предания»Одисеята на Одисей продължава

Одисеята на Одисей продължава

  • 14.09.11 08:19#1Светозар Г.Светозар Г.НовакРегистрация: 14.09.11Град: -Отговори: -Одисеята на Одисей продължаваОткриват втори дворец на легендарния цар на Итака в рамките на 5 години.

    Домът на Одисей и Пенелопа най-после беше открит, съобщиха гръцките медии. Както „Новинар” вече писа, на остров Итака в Йонийско море археолози се натъкнаха на триетажен дворец от времето на Троянската война.

    Откритият в комплекса кладенец е от 13-и век пр. Хр. Намерената край обекта микенската керамика, както и архитектурата, потвърждават, че става въпрос за палат, подобен на тези в самата Микена и другите градове, описани от Омир.

    Според учените сградата може да се окаже палатът на Одисей, защото описанията на гледката от двореца в „Одисея” съвпадат много точно. Освен това преди четири години наблизо беше открита плочка с надпис и изображения, в които става дума за пътуванията на митичния герой. Научните спорове продължават, тъй като според много специалисти изобщо не е ясно дали домът на Одисей се е намирал на днешния Итака.

    Друг вероятен адрес

    Има предположения, че митичният палат е бил на по-големия, разположен наблизо остров Кефалония. През 2005 г. британският учен Робърт Битълстоун предложи теория, според която митичната Итака всъщност е районът Палики на Кефалония. Според него почти всички 26 места на Итака, описани от Омир, съвпадат с реално съществуващи обекти в Палики. „Топографията на Омировия остров пасва като ръкавица”, казва той. В миналото Палики е бил отделен остров, но земетресения и свлачища са запълнили тесния канал между него и Кефалония.

    Залезът на микенската цивилизация
    Голямо бедствие или чуждо нашествие вероятно е и причината за залеза на цивилизацията, описана в Омировите „Илиада” и „Одисея”. Микенска Гърция е включвала градове по крайбрежието на Егейско и Йонийско море, както и в съвременна Италия, а микенски мечове се откриват чак във Великобритания. Цивилизацията от късната бронзова епоха обаче изчезва и потъва в период на „тъмни векове” през 11-и в. пр. Хр. Точно този период дели епохата на митовете и героите от архаичната епоха, в която е живял Омир.

    Авторът на „Илиада” и „Одисея” е използвал за своите творби устни предания за отминали времена. Истинската научна стойност на откритието на остров Итака всъщност е самият палат, смята проф. Танасис Пападопулос, който изследва мястото от 16 години заедно със съпругата си. Според археолога това е чудесен образец на архитектурата от далечната микенска епоха, за която все още има малко реални сведения и много митове.

    Трон със сребърни гвоздеи, легло с маслинов корен

    Легендарният Одисей все още ни изправя пред хитроумни загадки. Откритият в Итака дворец наистина би могъл да бъде негов, както го възпява поемата на Омир: на три етажа, със стълба в скала, с мраморни прагове, стройни колони, дълбани басейни. Толкова прекрасен, че лесно се разпознава и между много постройки. Тронът на царя е със сребърни гвоздеи, брачното му ложе със злато и слонова кост. Леглото крие тайна.

    Одисей сам го е правил за сватбата си с Пенелопа от вековна маслина, чиито корени са в земята и никой не може да го мръдне, а стаята е градена около него.

    Според Омир царският дворец има много помещения, даже натрапниците женихи разполагат с отделни. Покоите на Пенелопа са обширни и богато украсени. Зидарията - яка, използвана е дървесина от ясен, ела. Отоплението е с медни мангали, робините непрестанно чистят, дузина от тях готвят на двора. Има килери за доспехи, изби за съкровищата и хранителни продукти. Несметното богатство на царя на Итака личи и по големия брой обори, свинарници, стада. От детство Одисей е получил в дар много фиданки на круши, ябълки, смокини, лози, умее да оре и сее...

    Дворецът е възпят опасан със зид и навес, в двора се издига кръгла кула, вратите се заключват. Там обаче са гостоприемни към пришълци, просяци. За всички домашни нужди робините носят вода от извор, от който черпи цяла Итака. Омир разказва за каменен кладенец, водата пада отгоре, а мястото е обградено с тополи, има и олтар.

    Завръщането - през 1178 г. пр. Хр.

    Археолозите са на царски терен. Ако са открили дома на Одисей, намерен е последният от дворците на ахейските царе, воювали в Троянската война. Находките може да потвърдят и хипотезата на учените Константино Байкузис и Марсело Маняско, които преди 2 години съобщиха, че Одисей се е завърнал в Итака на 16 април 1178 г. пр. Хр. Тези “звездни детективи” потърсиха астрономически показатели, отговарящи на възпетите от Омир събития – слънчево затъмнение, точно определено положение на Венера и Меркурий и ясна видимост на важни съзвездия, за които се говори в “Одисея”.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.11.13 11:40#2МаркизатаМаркизатаНовакРегистрация: 08.05.13Град: СофияОтговори: 43от: Одисеята на Одисей продължавахубаво и информативна но дълга ОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest