Sanovnik.bg»Форум»Легенди, Митове и Предания»Мистериозни дупки озадачиха наши археолози

Мистериозни дупки озадачиха наши археолози

  • 14.09.11 08:03#1Светозар Г.Светозар Г.НовакРегистрация: 14.09.11Град: -Отговори: -Мистериозни дупки озадачиха наши археолозиЯмите са открити край село Седларе и са над 50 – с диаметър 1 метър и също толкова дълбоки

    Над 50 дупки има край Седлари

    Странни дупки в земята край село Седлари, Момчилградско, оставиха озадачени археолозите, които правят разкопки там. Ямите са над 50 и са датирани от XI-XII век след Новата ера. Високи и широки са по 1 метър и представляват езически ритуал, макар че по онова време в България вече е навлязла християнската вяра.

    Археологът Катя Меламед се опитва да разгадае какво е посланието на мистериозните дупки. Дали са били своеобразен път към Долния свят, или по-скоро са се използвали за гонене на зли сили?

    Във всяка една от над 50-те дупки са открити сходни елементи и почти едни и същи вещи. Парчета от керамични съдове, овъглени дървета, много камъни и кости от животни. Камъкът символизира прогонването на болестите. Възможно е около тези дупки да са се извършвали различни ритуали за гонене на зли сили. В ямите са хвърляни и предмети от бита, предварително овъглени. По всяка вероятност изгарянето се е осъществявало в дома, а след това вещите са били пренасяни до сакралните дупки. Така символично стопаните са опазвали дома си от болести, смята Катя Меламед.

    В дупките край Седлари има кости на животни. Освен това, според митология дупките са имали огромна пречистваща сила, така че е възможно да са използвани с цел изкупване на грехове.

    От друга страна пък, така разположени елементите по-скоро напомнят на гробница. Според историка Мехмед Чакъров, с когото разговаряхме, твърде вероятно е тези дупки да са всъщност древни гробове на домашни животни. В Средновековието българите много са държали не само на добитъка, но и на домашните любимци като кучето и котката. „По-заможните и ексцентрични българи са имали традиция да погребват домашните си любимци, а заедно с тях и определени предмети”, твърди Чакъров. Това обяснява и костите в ямите.

    Досега у нас никъде не са били откривани толкова много дупки, изкопани по един и същ начин.
    ОтговорОтговор с цитат
  • 08.05.12 12:14#2ElenaElenaНовакРегистрация: 31.01.11Град: -Отговори: 11от: Мистериозни дупки озадачиха наши археолозиДобре, в крайна сметка, в какво се състои смисълът на тази ваша статия?
    Търсите мнения? Или просто информирате за факти?
    ОтговорОтговор с цитат
  • 05.11.13 11:44#3МаркизатаМаркизатаНовакРегистрация: 08.05.13Град: СофияОтговори: 43от: Мистериозни дупки озадачиха наши археолозидоста интересна е и не е чак толкова дълга браво :дОтговорОтговор с цитат
Facebook
Любими
Twitter
Pinterest