sanovnik.bg»Съвети»Колко дълги са червата на човек?

Колко дълги са червата на човек?

MarianeMariane
Джедай
329112265
Колко дълги са червата на човек?

Гледали сте по филмите как раненият герой или злодей се влачи по пода в локва кръв, а след него се влачат червата му, които сякаш са дълги десетки метри. Или в поредния епизод на любимата си медицинска драма току що са отрязали 2-3 метра от червата на пациента и той успешно се възстановява.

Сигурно, подобно на нас, сте се запитали колко точно са дълги червата на човек. Наистина ли са десетки метри или не?

Всъщност червата на човек, в частност тънкото черво е най-дългият орган в човешкото тяло. Неговата дължина е средно 4 пъти нашия ръст, като при възрастните хора достига 5-7 метра.

Тънкото черво започва с дванадесетопръстник, който е свързан със изходния канал на жлъчния мехур и панкреаса. Именно в тънките черва храната се усвоява под въздействието на жлъчката и сока, отделен от стените на самото черво.

Продължението на тънкото черво е дебелото черво, което обикновено е с дължина около 1.5 метра. То започва със сляпо черво, на чийто долен край се намира апендикса. Дебелото черво прави няколко извивки и преминава в право черво, което завършва с анус.

Уникалната структура на червата позволява на пациенти, чиито стомах почти напълно е отстранен, да продължат да живеят без сериозни нарушения на нормалното храносмилане поради наличието на задстомашна жлеза и жлъчка.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

3.5
Общо гласували: 4
51
41
31
21
10
Дай твоята оценка:

Коментари

Изпрати