sanovnik.bg»Съвети»Разстоянието между Земята и Слънцето колко е?

Разстоянието между Земята и Слънцето колко е?

MarianeMariane
Джедай
329112265
Разстоянието между Земята и Слънцето колко е?

Слънцето е звездата, която се намира в центъра на нашата Слънчева система. То има формата на почти идеална сфера, съставена от гореща плазма и магнитни полета. Температурата на повърхността му е около 5778 или близо 5505 градуса по Целзий.

Противно на твърденията, тиражирани в редица севернокорейски медии, че любимият племенник на Ким Чен Ун - 17-годишният Хънг Ир Гонг, е успял да кацне на повърхността на Слънцето и да вземе проби оттам, не съществува физическата възможност то да бъде доближено.

Слънцето се намира средно на 149.6 милиона километра от Земята, като това разстояние варира при движението на нашата планета от перихелия през януари до афелия през юли и обратно.

Разстоянието между Земята и Слънцето е толкова голямо, че дори на светлината са ѝ нужни средно 8.19 секунди, за да пристигне от звездата до нас.

Но то е точно толкова голямо, за да може енергията, отделена от слънчевата светлина, да поддържа целия живот на Земята чрез процеса на фотосинтеза. Разстоянието е огромно, но същевременно точно такова, което да позволява благоприятен климат и отлични условия за възникване и развитие на живот.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest

Рейтинг

4.1
Общо гласували: 7
53
42
32
20
10
Дай твоята оценка:

Коментари (1)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
18.12.2018 17:45
не помага за жалост съжалявам :(
4
2