Каква е поличбата, ако ти влезне прилеп в къщата?

Каква е поличбата, ако ти влезне прилеп в къщата?
Снимка: sanovnik.bg

Прилепите са изключително мили бозайници, които страдат от незаслужена лоша слава. Те са сред най-ефективните средства срещу комарите и обикновено са напълно безопасни за човека. В България има над 33 вида прилепи, като популацията им е доста стабилна.

Може би по тази причина у нас има десетки суеверия, свързани с прилепите. Народната демонология свързва прилепите с желано щастие или като специално магическо средство, което предпазва от нещастие и от беди.

Идването на прилеп в къщата се е смятало за поличба, че някоя мома от семейството скоро ще се ожени или стопанинът на дома ще се сдобие с имане. На самият прилеп се приписват магически свойства и се вярва, че с негова помощ може да се направи мощна магия са любов или късмет.

Поверията разказват, че ако мъж успее да откъсне крилото на прилеп и си приготви от нето амулет, е достатъчно само да го допре до някоя жена и тя ще стане негова. В миналото любовни муски от прилепи са били давани на момите, за да „прилепват“ на тях ергените.

Едно от най-жестоките поверия гласи, че трябва да отрежеш със златна или сребърна пара главата на прилеп дошъл в дома ти. След това да я изсушиш и да я зашиеш във възглавницата си, за да имаш много щастие и пари.

Трябва да предупредим, че все пак прилепите са сред основните преносители на бяс, така ме не бива да се опитвате да гоните, хващате или галите бозайника. Просто оставете прозореца отворен за през нощта и той сам ще отлети в търсене на храна.

Рейтинг

4.2
Общо 5 гласували
5 3
4 0
3 2
2 0
1 0
Дай твоята оценка:

Коментари (2)

Изпрати
Анонимен
Анонимен
28.07.2018 15:54
Той: "Влезне"?!? Всеки ден научавам нови думички.
2
0
Тя
Тя
23.01.2016 09:46
Имам си прилеп вкъщи. Не иска да отлети. Отварям му прозореца широко, но той усеща студената струя въздух и сменя посоката. Не искам да го гоня на студа - жал ми е.
39
3